Novosti


Autonomni električni 5G minibus u Stockholmu

  Kategorije: Projekti


Ericsson, Telia i partneri u centru Stockholma testiraju autonomni električni minibus koji od 24. rujna prometuje u okviru inicijative „5G vožnja“. Testiranje traje otprilike dva tjedna na ruti na kojoj se nalaze neke od najpoznatijih turističkih atrakcija i lokacija u Stockholmu, a putnici tijekom vožnje moraju poštivati stroge mjere povezane s COVID-19, uključujući fizičku distancu.

Kao dio dugoročnog strateškog 5G partnerstva za poticanje digitalizacije u mnogim industrijama te kao jedan od više tamošnjih korisničkih slučajeva, Ericsson i nordijski pružatelj komunikacijskih usluga Telia Company (Telia) testno su uveli 5G na rutu.

Mrežu pokreću komercijalni proizvodi i rješenja iz portfelja Ericsson Radio System, a Ericsson osigurava i tehničko rješenje za povezani kontrolni toranj. Telia je ranije ove godine već pokrenula 5G na Ericssonovoj opremi u centru Stockholma na pojasu od 700MHz. Velika brzina prijenosa podataka, niska latencija i pouzdanost 5G omogućuju ovom minibusu reakcije na komande iz kontrolnog tornja u stvarnom vremenu.

Nakon početnih testova, iduće se godine očekuju daljnja ispitivanja čiji je cilj utiranje puta za usluge 5G električnog autonomnog javnog prijevoza.

Sadašnja pilot-inicijativa dio je partnerstva između Urban ICT Arene, Keolisa, Telie, Ericssona i Intela, usredotočenog na omogućavanje održivijih i učinkovitijih sustava javnog prijevoza putem 5G mreže i povezanih kontrolnih tornjeva. Inicijativu podupiru Vinnova i Drive Sweden, a mini-bus je osigurala tehnološka kompanija T-Engineering.

Ceremoniji pokretanja prisustvovali su i švedski kraljevski princ Daniel, predsjednica i izvršna direktorica Telia Company Allison Kirkby te voditeljica Ericssonovog odjela za kupce u Sjevernoj i Srednjoj Europi Jenny Lindqvist koja je komentirala: „Ponosni smo jer smo dio ovog uzbudljivog putovanja. Od korisničkog iskustva, preko cestovne sigurnosti i učinka na okoliš - sve više raste potencijal koji 5G nudi društvu. Zahvaljujući učinkovitosti i pouzdanosti 5G, Ericssonovo rješenje za kontrolni toranj upravlja autonomnim autobusima na pametan način transformirajući prijevoz. U partnerstvu s Teliom, omogućavamo 5G kao osnovnu platformu za inovacije koja u Stockholmu održivi prijevoz pretvara u stvarnost.“

Anders Olsson, CEO u Telia Sweden, ističe: “Ovaj je projekt odličan primjer načina na koji 5G može donijeti dobrobiti društvu. Tehnologija autonomnih vozila u spoju s elektrifikacijom i 5G može pomoći transformirati javni prijevoz, čineći ga učinkovitijim i pristupačnijim ljudima kojima je potreban, uz istodobno smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, a to su ključne komponente u izgradnji pametnih gradova.”

Više detalja može se naći u priopćenju za javnost ovog projekta koji je odaslala Telia Company : 5G autonomni električni bus lansira Stockholm u budućnost

POVEZANI LINKOVI

Telia Company launches Ericsson-powered commercial 5G in Sweden
Ericsson 5G
Ericsson 5G Access
Ericsson: 5G for Business
Ericsson: Connected Vehicles
Ericsson: Connected Traffic Tower - Automated Transportation
Ericsson: Smart Vehicles and Transport
Ericsson Radio System
Ericsson Technology Review:Driving transformation in the automotive and road transport ecosystem with 5G

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice