Novosti


Hrvatska je spremna za budućnost - komercijalni 5G u Hrvatskoj

  Kategorije: Portfelj Projekti Ugovori

Dugogodišnja suradnja s našim strateškim partnerom Hrvatskim Telekomom dovela je do uvođenja 5G tehnologije u hrvatski telekomunikacijski sustav, a od danas je ta tehnologija započela komercijalni rad u mreži ovog telekomunikacijskog operatora.

U lipnju ove godine smo izvijestili o našem 5G ugovoru temeljem kojeg će Ericsson Nikola Tesla do 2024. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Zahvaljujući našoj suradnji s Hrvatskim Telekomom koja je dovela do današnje prekretnice, vodeća svjetska tehnologija dostupna je u Hrvatskoj.

Ericssonova 5G tehnologija po prvi put je predstavljena u Hrvatskoj u Ericssonu Nikoli Tesli još 2018. godine., a već sljedeće godine smo podržali vodeće hrvatske telekomunikacijske operatore u implementaciji i testiranju mreža ove najnovije generacije mobilne tehnologije.

Preduvjet za ovaj veliki iskorak Hrvatskog Telekoma bila je modernizacija mobilne mreže na kojoj su radili stručnjaci Ericsson Nikola Tesla Grupe zajedno sa kolegama iz HT-a. Važan je ovo trenutak za Hrvatsku jer ova tehnologija budućnosti otvara prilike za sveobuhvatnu transformaciju ekonomije i društva.

Ericsson trenutno ima 65 5G mreža u radu u 33 države te 113 komercijalnih ugovora s vodećim operatorima u cijelom svijetu. Svjetski je lider u 5G tehnologiji, a kompanija Ericsson Nikola Tesla je ponosna što zahvaljujući ovoj tehnologiji budućnosti na čijem istraživanju i razvoju, te implementaciji u globalnim timovima rade i naši stručnjaci, u partnerstvu s vodećim lokalnim operatorima omogućujemo razvoj hrvatske ekonomije i društva u skladu sa svjetskim zahtjevima digitalnog doba.

U ovom trenutku 5G mreža Hrvatskog Telekoma dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, a implementacija joj počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing), čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Ericsson Spectrum Sharing tehnologija omogućuje primjenu 4G i 5G u istom pojasu i na istom radijskom uređaju putem nadogradnje softvera čime se raspoloživi spektar dinamički alocira u milisekundi prema potrebama korisnika.

Gordana Kovačević ovim je povodom izjavila: “Drago mi je da se Hrvatski Telekom ovim iskorakom našao među vodećim svjetskim operatorima koji budućnost svojeg poslovanja temelje na 5G tehnologiji. Kao što već neko vrijeme naglašavamo radi se o tehnologiji koja je ključna za nacionalnu infrastrukturu razvijenih država. 5G ima nevjerojatan transformacijski i inovacijski potencijal što otvara nove prilike za održivi pametni razvoj različitih industrija, ali i cijelog društva. Čestitam našim kolegama u Hrvatskom Telekomu i veselim se daljnjoj uspješnoj suradnji na razvoju njihove mreže ”.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice