Novosti


Zaštita voda - važan dio rješenja za pametne gradove

  Kategorije: Projekti

Napredni monitoring okoliša i analitika omogućiti će pametnim gradovima kontinuirano praćenje vodenih ekosustava s ciljem informiranog i održivog upravljanja, osiguranja kvalitete života i očuvanja bioraznolikosti na važnim prirodnim područjima.

Ozalj

Od ukupno globalno dostupne vode samo tri posto je slatka voda, većinom smrznuta u ledenjacima, a tek manje od jedan posto ostaje dostupno za vodoopskrbu.

Prema podacima Eurostata iz 2017.godine, Hrvatska ima najveće zalihe pitke vode po glavi stanovnika u EU te ponekad nismo dovoljno svjesni da se radi o vrlo oskudnom prirodnom resursu, često kolokvijalno nazvanom „nafta 21. stoljeća“. Budući da je voda krucijalna za kvalitetu života i zdravlje, njezina zaštita je u fokusu više ciljeva održivog razvoja UN-a, a postala je i sastavni dio rješenja za pametne gradove. Ericsson Nikola Tesla, kao društveno odgovorna kompanija, aktivno brine o svojem utjecaju na okoliš. Stoga tehnološka rješenja i kompetencije stručnjaka usmjerava na zaštitu okoliša i poboljšanje kvalitete života, a zajedno s partnerima napravila je i značajan iskorak prema ostvarenju globalnih održivih ciljeva UN-a na lokalnoj razini.

Danas, kada obilježavamo Svjetski dan voda, posebno ističemo kompanijske aktivnosti u okviru ciljeva „3. Zdravlje i blagostanje“ te „6. Čista voda i sanitarni uvjeti“ koji su usko vezani uz procjenu utjecaja vode na zdravlje ljudi. Ovaj projekt je prošao sve administrativne kontrole u sklopu natječaja “Istraživanje i razvoj - faza II", u javnosti poznatijeg kao IRI 2, za sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj na koji se kompanija prijavila zajedno sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) kao ključnim partnerom.

K tome, vezano uz ciljeve „11. Održivi gradovi i zajednice“, „14.Očuvanje vodenog svijeta“ i „15. Očuvanje života na zemlji“, u kompaniji je pokrenut i pilot projekt u području održivog razvoja i upravljanja okolišem u pametnim gradovima. Partner na projektu, odnosno pilot lokacija, je grad Ozalj s pripadajućim vodotokom rijeke Kupe koji je ujedno dio ekološke mreže Natura 2000 sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije.

Ključni izazov u upravljanju tim područjima je bolja komunikacija između svih aktivnih dionika te transparentni pristup podacima o zdravlju okoliša i vodenih ekosustava kako bi se osigurala potpora lokalne zajednice u očuvanju bioraznolikosti. Činjenica da je RH po bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja, stavlja još veću odgovornost na naše gradove i naglašava potrebu za alatima koji omogućavaju održivi razvoj.

SenzorStoga, Ericsson Nikola Tesla zajedno sa stručnim partnerom, Odsjekom za biologiju zagrebačkog PMF-a te s gradovima partnerima, istražuje kako napredne tehnologije mogu pomoći unaprjeđenju kvalitete života te zaštiti vodenih ekosustava koji su pod konstantnim pritiskom urbanih i gospodarskih aktivnosti, ali i turizma te raznih vidova rekreacije. Radi se o procesima kojima će u budućnosti rasti značaj, a očekuje se i nova regulativa na razini EU, već najavljena kroz strateški dokument ‘’Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030.’’ No, već sada je jasno da će za stvaran održivi razvoj gradova biti potrebno koristiti mogućnosti suvremenih tehnologija za dodatnu edukaciju građana o važnosti zaštite prirodnih staništa te ih uključiti u odgovarajuće procese kako bi postigli bolji efekt.

Gradonačelnica Ozlja, mr.sc. Gordana Lipšinić ističe: „Grad Ozalj u suradnji s partnerima provodi projekte kojima podižemo kvalitetu života zajednice i uključujemo nove dionike, umrežavamo i dodatno ističemo potrebu za još kvalitetnijim aktivnostima na području održivog raspolaganja resursima, naročito vodama. Na tom tragu je i postavljanje uređaja za mjerenje kakvoće vode rijeke Kupe, instaliranom na mostu u samom središtu mjesta, kao „nagrada“ i dodatan iskaz brige za našu smaragdnu ljepoticu Kupu. Velika hvala stručnjacima Ericssona Nikole Tesle, koji su omogućili instalaciju ovog vrijednog digitalnog uređaja.“

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice