Novosti


Prezentacija funkcionalnosti aplikacije EVA

  Kategorije: Događanja Portfelj

U organizaciji Udruge slijepih Zagreb, u petak 24.9. održane su prezentacije aplikacije EVA koja je u potpunosti razvijena u Ericssonu Nikoli Tesli te puštena u produkciju krajem 2018. godine. Podsjećamo, radi se o aplikaciji koja je u stvari virtualni asistent te koja je u prvom redu razvijena za potrebe slijepih i slabovidnih osoba kako bi im omogućila lakše i jednostavnije korištenje današnjih modernih tehnologija. EVA je naknadno unaprijeđena i za ostale zainteresirane koji žele koristiti uslugu virtualnog asistenta.

Prezentacija aplikacije EVAOkupljenima se uvodno obratio tajnik saveza Goran Tomašković, a nakon toga je Mia Mirošević, voditeljica projekta EVA u Ericssonu Nikoli Tesli, u ime tima pozdravila sudionike i zahvalila na prilici za predstavljanje funkcionalnosti aplikacije.

EVA 2021 inačicu za Android predstavio je Hrvoje Katić, a iOS inačicu po prvi puta Danica Vladić.

Hrvoje, sam osoba s oštećenjem vida, dao je veliki doprinos u specificiranju potreba osoba s invaliditetom. Od početka sudjeluje u tehnološkom razvoju aplikacije za obje platforme, ali i kasnijoj edukaciji korisnika. Predstavljene su sve novosti u posljednjim inačicama aplikacije, demonstrirane funkcionalnosti pozivanje, slanje SMS-a, lokacija, trenutno vrijeme, kalkulator.

Okupljenima se prezentacija svidjela, a o pozornom praćenju i angažiranosti najbolje svjedoči mnoštvo pitanja, pa je tako sudionike zanimalo da saznaju više detalja o korištenju glazbe i playera. Pitali su ima li EVA mogućnosti prelistavanja sadržaja, vraćanja na određenu pjesmu? Da li je vezana uz player ili ima vlastiti player? Naši su im prezenteri dali odgovore na sva ova pitanja i objasnili da EVA ima vlastiti player te da pretražuje sadržaj uređaja.

PrezenteriTakođer je sudionike zanimalo može li EVA pisati, čitati ili brisati bilješke? Na Androidu može, postoji implementirana naredba „Nova bilješka“. Koliko dugo čuva bilješke EVA? Koliko ih može spremiti? Ovisi o memoriji samog uređaja, to je jedina limitacija.

Koja je trenutno posljednja verzija aplikacije dostupna, koliko često se izbacuju ažuriranja? Android verzija s popravcima je dostupna od 21.rujna, a iOS od kolovoza ove godine.

Dojmovi korisnika bili su iznimno pozitivni, zajednički je zaključak da je EVA je puno brža u odnosu na prva rješenja, nudi više funkcionalnosti, napredak je vidljiv. Uz to što su bili zadovoljni viđenim, sudionici su pokazali interes za novim funkcionalnostima, a imali su i konkretne prijedloge.

Osobito im se svidjela Entertainment funkcija pričanja viceva, što su uz osmijeh i sami demonstrirali.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice