Novosti


Prva 5G mreža u Crnoj Gori: Crnogorski Telekom u suradnji s Ericssonom Nikolom Teslom

  Kategorije: Događanja Projekti

U suradnji s Ericssonom Nikolom Teslom, korisnicima Crnogorskog Telekoma u Podgorici od danas je na više lokacija dostupna 5G mreža. Ovime je Crnogorski Telekom postao prvi operator u Crnoj Gori koji je 5G mrežu pustio u komercijalni rad.

Nakon uspješnog testiranja prošle godine na sjeveru Crne Gore, u Podgorici su povezivanje prvih komercijalnih telefona na 5G mrežu obavili Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Darko Grgurović, direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Vuksan Vuksanović, glavni administrator u Podgorici i Ivan Barać, direktor prodaje i marketinga za Hrvatski Telekom i Crnogorski Telekom, Ericsson Nikola Tesla.

Implementirana je Dynamic Spectrum Sharing (DSS) tehnologija koja omogućava dinamičku upotrebu aktualnih radio frekvencija, što znači da na području pokrivenom 5G signalom korisnici mogu svoje 4G ili 5G uređaje koristiti u istom frekvencijskom rasponu. Dakle, 5G uređaji će korisnicima omogućiti benefite koje ova tehnologija nudi, a uređaji koji podržavaju 4G imaju na raspolaganju kapacitete 4G mreže. 5G je dostupan svim korisnicima Crnogorskog Telekoma, bez obzira na paket koji koriste, ako imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom.

Uslijedit će pokrivanje Podgorice 5G mrežom do postizanja prvog u nizu ciljeva – potpune pokrivenosti glavnog grada Crne Gore. U ovom trenutku radi se na povećanju kapaciteta mreže i smanjenju latencije kako bi se stvorili tehnički uvjeti za visoke 5G brzine u narednim fazama, a punu snagu 5G mreža će dobiti nakon aukcije odgovarajućeg RF spektra. Do početka ljeta planira se pokriti turistička područja kao odgovor na nadolazeću sezonu u kojoj su komunikacijske potrebe veće, a potom se planira pokrivanje i ostatka zemlje.

5G će svojim superiornim mogućnostima poput velikog propusnog opsega, velikih brzina prijenosa podataka, niske latencije i mogućnosti priključenja velikog broja uređaja uz visok stupanj sigurnosti, korisnicima Crnogorskog Telekoma omogućiti napredne komunikacijske mogućnosti te razvoj industrije i cjelokupnog društva.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice