Novosti


Pametni zeleni ekosustavi na MIPRO2022

  Kategorije: Događanja Portfelj

Ericsson Nikola Tesla, dugogodišnji partner MIPRO-a, imao je zapažen nastup na ovogodišnjem 45. jubilarnom međunarodnom okupljanju ICT stručnjaka. U svom obraćanju na svečanom otvaranju konferencije, predsjednica kompanije Gordana Kovačević naglasila je da ICT industrija ima stratešku ulogu u oblikovanju budućnosti te istaknula nužnost stvaranja ekosustava u kojem različite institucije javnog i privatnog sektora blisko surađuju u višesmjernom procesu koji karakterizira međusobno učenje i komunikacija. Za uspješnu provedbu digitalne zelene tranzicije Hrvatske neophodni su kvalitetni ICT stručnjaci s potrebnim kompetencijama i znanjima za kreiranje i implementaciju inovativnih rješenja. Predsjednica kompanije je podsjetila da Ericsson Nikola Tesla Grupa zapošljava gotovo 3500 stručnjaka od kojih 1800 radi na dizajnu softvera u našim ekspertnim centrima i u našem R&D centru, najvećem softver dizajn centru u Hrvatskoj.

Među glavnim su izazovima posljednjih desetljeća digitalna transformacija te klimatski i okolišni izazovi s kojima se suočavamo i sami. Tako je predsjednica na plenarnoj Panel raspravi “Pametna i zelena Hrvatska – kako je ostvariti?” govorila o kompanijskim internim inicijativama i procesima kojima kontinuirano sagledavamo vlastiti utjecaj na klimu i okoliš te sustavno optimiziramo potrošnju energenata i ostalih prirodnih resursa kako bismo povećali energetsku učinkovitost i smanjili ugljični otisak našeg poslovanja. Istaknula je da korištenjem pametnih tehnologija i umjetne inteligencije provodimo digitalnu transformaciju vlastitih procesa što nam omogućuje brže donošenje odluka i doprinosi povećanju efikasnosti. Posebno se osvrnula i na uspješno okončan projekt povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kompaniji sufinanciran sa 17 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za koji je kompanija iz vlastitih sredstava osigurala dodatnih 46,5 milijuna kuna kao investiciju za budućnost. Tu je spomenula i projekt izrade novog energetski učinkovitog podatkovnog centra s konsolidiranom infrastrukturom napajanja, mreže i poslužitelja koji zadovoljava sve sigurnosne standarde kao i poslovne zahtjeve. 
Govoreći o utjecaju ICT-a i 5G tehnologije na emisiju CO2, naglasila je da je povezivanje okosnica digitalne transformacije te da je ulaganje u digitalne tehnologije ulaganje u novu eru nacionalnog održivog i uključivog gospodarskog rasta, razvoja i konkurentnosti. Podsjetila je da ICT sektor ima udio od samo 1,4% u globalnim emisijama ugljičnog dioksida te da ima potencijal omogućiti  smanjenje od 15% u drugim sektorima poput energetskog, industrijskog i prometnog. Također je naglasila da je Ericssonov 5G energetski najučinkovitiji standard ikad razvijen te da je ta tehnologija platforma za inovacije čija primjena ima ogroman transformacijski potencijal. Od kompanijskih ICT rješenja za Industriju 4.0 spomenula je kompanijska rješenja u domenama eZdravstva, ePoslovanja te naš strateški iskorak u područje eOkoliša. Komentirajući kakav pristup re-industrijalizaciji Hrvatska treba imati kako bi iskoristila promjene i izazove koje donose nove digitalne tehnologije i zelena tranzicija naglasila je važnost ulaganja u obrazovanje jer nam za promjene trebaju kompetentni i stručni ljudi. Naime, prema Putu u digitalno desetljeće koji je EU komisija predložila u rujnu prošle godine u kojem su definirani ciljevi u području digitalnih vještina, digitalne infrastrukture te digitalizacije poslovanja i javnih usluga, jedan od ciljeva je povećati broj današnjih 8,5 milijuna ICT stručnjaka u EU na 20 milijuna do 2030. Također je podcrtala da trebamo imati pametnu poreznu politiku kako bismo zadržali naše kvalitetne stručnjake u Hrvatskoj. To znači da nam treba porezni sustav koji će poticati i nagrađivati rad i znanje, jer bez kvalitetnog ljudskog kapitala nećemo moći poboljšati trenutnu nepovoljnu strukturu gospodarstva i ubrzati tehnološki razvoj. Rasterećenjem ukupnog troška rada neto plaće bile bi konkurentne neto plaćama u ostatku EU čime bismo ne samo zadržali postojeće radnike, već i privukli stranu radnu snagu te osigurali održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava.
Na MIPRO 2022, Ericsson Nikola Tesla je bio nositelj dva tematska savjetovanja - Sustavi umjetne inteligencije i Inženjerstvo softvera i sustava koje je vodio Darko Huljenić, direktor ETK istraživanja. Drugi kompanijski stručnjaci također su aktivno sudjelovali u ovoj konferenciji dajući svoj doprinos razmjeni ideja i iskustava svojim radovima, prezentacijama i sudjelovanjem u panelima. Andrea Budin iz poslovne jedinice Digitalno društvo prezentirala je zajednički rad s K. Aleksić-Maslać, i M. Tominac (ZSEM) na temu nezamjenjivih tokena (engl. non-fungible tokens, skraćeno, NFT) koji posljednjih godina privlače veliku pozornost kao oznake vlasništva nad digitalnom imovinom te zbog mogućnosti primjena u različitim područjima digitalnog kolekcionarstva, ali i šire, a Nikolina Staničić, kompanijska službenica za zaštitu podataka sudjelovala je u okruglom stolu na temu četiri godine primjene GDPR-a. Pozvano predavanje na konferenciji CTI naslovljeno IoT for Active and Healthy Ageing održao je Andrej Grgurić iz ETK istraživanja, kolege Tomislav Žitnik, ICT arhitekt i Zoran Bosić, rukovoditelj za SSD nove tehnologije imali su izlaganje pod nazivom Operations Wisdom Logging, a Damir Medved, rukovoditelj prodaje za nova područja, predstavio je zajednički rad The Challenges of Digitalization at Unije Island s L. Perinić (Regionalna energetska agencija Kvarner, Rijeka, Croatia) i M. Jarak (WWF Adria, Zagreb, Croatia).

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice