Novosti


Tehnološka rješenja za očuvanje baštine

  Kategorije: Događanja Portfelj Projekti

Ericsson Nikola Tesla nedavno je isporučio eKultura nacionalni ICT sustav kroz projekt eKultura – digitalizacija kulturne baštine. Kompanijski su stručnjaci govorili o tome na godišnjem savjetovanju hrvatskih arhivista s temom Digitalizacija.

Sveprisutna digitalizacija nije mimoišla niti područje kulture pa danas ima veliki značaj u očuvanju baštine i njezinoj komunikaciji s budućim generacijama. Stručnjacima Ericssona Nikole Tesle koji se bave područjem Digitalno društvo - ePoslovanje, s više od dva desetljeća iskustva u provođenju digitalizacije dokumentarnog i arhivskog gradiva te relevantnih poslovnih procesa je tako povjerena izrada nacionalnog ICT sustava eKultura. 

S lijeva na desno: Tomislav Crnošija, Anna-Maria Križanac i Tomislav Karlović

Ericsson Nikola Tesla sudjelovao je kao tehnološki partner u eKultura – digitalizacija kulturne baštine, do sada najznačajnijem projektu digitalizacije kulturne baštine koji provodi Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. U sklopu projekta isporučili smo kompleksni eKultura ICT sustav kojim je uspostavljen nacionalni agregator, nacionalni eKultura portal (https://ekultura.hr), sustav trajne pohrane koji bi prema planovima trebao postati jedan od najvećih repozitorija digitalnih zapisa u Hrvatskoj te cijeli niz alata koji baštinskim ustanovama omogućuju provođenje procesa digitalizacije kulturnog gradiva i građe.

Na ovogodišnjem 53. savjetovanju hrvatskih arhivista s temom Digitalizacija, koje je zabilježilo rekordnu posjećenost, kompanijski su stručnjaci Anna-Maria Križanac, Tomislav Crnošija i Tomislav Karlović podijelili iskustva s okupljenim stručnjacima. U izlaganju pod nazivom „Iskustva s projekta eKultura – digitalizacija kulturne baštine“ predstavili su poslovnu i tehničku arhitekturu cjelokupnog sustava, od digitalizacije arhivske građe u arhivima do objave na nacionalnom eKultura portalu i europskom Europeana portalu (https://www.europeana.eu). Ministarstvo kulture i medija trenutno provodi aktivnosti vezane za uvođenje svih baštinskih institucija u eKultura sustav pa je vladalo veliko zanimanje za izlaganje naših stručnjaka jer će, zahvaljujući eKultura projektu, digitalizacija uskoro ući u svaki hrvatski arhiv.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice