Novosti


Tehnologija i rješenja za digitalnu zelenu tranziciju na Mostarskom sajmu 2024.

  Kategorije: Događanja Tehnološki noviteti Trendovi

Na jubilarnom 25.-om Mostarskom sajmu, predstavnici Ericssona Nikole Tesle susreli su brojne partnere i kupce te predstavili odabrane dijelove portfelja i nove suradnje s partnerima iz zemlje domaćina.


Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024. svečano je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, Andrej Plenković. Novu dimenziju ovom događanju koji već tradicionalno okuplja političke i gospodarske lidere iz regije daje činjenica da je Bosna i Hercegovina nedavno od Europske unije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Time se otvaraju i brojne nove prilike za još intenzivniju suradnju s našim partnerima na njihovom putu prema članstvu u EU.  
 
Ericsson Nikola Tesla je ove godine na svom izložbenom prostoru predstavio Ericssonovu vodeću 5G mobilnu tehnologiju i rješenja Ericssona Nikole Tesle koja omogućuju digitalnu zelenu tranziciju industrija i društva. Brojne su bile aktivnosti povezane uz dio portfelja Ericssona Nikole Tesle u području rješenja koja doprinose većoj održivosti. U okviru Sajma su tako predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević i predsjednik Uprave HT Eroneta dr. sc. Goran Kraljević potpisali Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji za razvoj rješenja temeljenih na platformi za nadzor okolišnih parametara s ciljem podrške pametnim gradovima. "Potpisom ovog ugovora nastavljamo naše putovanje prema digitalnoj zelenoj tranziciji u smislu najmodernijih digitalno-transformacijskih rješenja za ekološki orijentirane gradove i industrije. HT Eronet  je naš dugogodišnji partner s kojim zajedno gradimo suvremenu telekomunikacijsku infrastrukturu i vjerujem kako ćemo i kroz ovaj vid aktivnosti dodatno učvrstiti našu suradnju na obostrano zadovoljstvo.", izjavila je tim povodom predsjednica Ericssona Nikole Tesle. 


 U okviru dogovorene suradnje, razvijena je nova ICT usluga, odnosno web aplikacija za mapiranje turističkih resursa koja omogućava označavanje najvažnijih odredišta i znamenitosti s važnim informacijama namijenjenim turistima i posjetiteljima. „U suradnji s našim dugogodišnjim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom razvijena je nova ICT usluga, konkretno web aplikacija za mapiranje turističkih resursa koja omogućava označavanje najvažnijih odredišta i znamenitosti s važnim informacijama namijenjenim turistima i posjetiteljima“, kazao je predsjednik Uprave HT Eroneta dr. sc. Goran Kraljević.
Usluga će biti predstavljena kroz pilot-projekt s Gradom Mostarom i njegovom Turističkom zajednicom, a na Sajmu su predstavljene mogućnosti aplikacije na primjeru grada Mostara. 
Predsjednica Ericssona Nikole Tesle sudjelovala je u panelu „Održivo poslovanje – prilika za pozitivne promjene“ koji je u okviru Sajma organizirala Hrvatska gospodarska komora, a u sklopu Međunarodne konferencije EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu – iskustva Republike Hrvatske. Tom prigodom je istaknula strateško opredjeljenje Ericssona Nikole Tesle prema društveno odgovornom i održivom poslovanju te dodala kako kompanija već više od dvadeset godina integrirano izvještava o financijskim i nefinancijskim aspektima poslovanja. Također je rekla da rješenja koja Ericsson Nikola Tesla nudi u području zaštite okoliša i održivog gospodarskog rasta omogućuju različitim industrijskim granama da na sustavan način prate, upravljaju i smanjuju vlastiti okolišni otisak i potencijalne negativne utjecaje koje industrija može imati na lokalnu zajednicu, prirodne ekosustave i bioraznolikost. Rješenja su to koja su primjenjiva i za upotrebu lokalnih zajednica i šire, a neka su predstavljena na Sajmu, primjerice Inteligentni transportni sustavi, WaterQ, ESG platforma. Dodala je i da se implementacijom velikih nacionalnih sustava koji su važan dio kompanijskog portfelja poput, eZdravstva, zemljišnih knjiga i katastra, digitalizacije arhiva i dr. također smanjuju korišteni resursi. Dodala je i da rješenja i proizvodi temeljeni na korištenju 5G tehnologije u uvjetima povećanog podatkovnog prometa, ostvaruju značajne uštede u potrošnji energije. Tvrtkama je poručila: „Ukoliko ESG tematici pristupite kao modelu za reviziju dosadašnjih poslovnih praksi i transformaciju, ona postaje kvalitetan strateški okvir za postizanje ne samo vaših vlastitih ciljeva već i šire zelene tranzicije.“


 U okviru Sajma održani su brojni sastanci s kupcima i partnerima, a kompanijski izložbeni prostor su uz njih posjetili i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković sa suradnicima kao i visoko je izaslanstvo koje su činili Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić i gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić sa suradnicima. 
Posjetitelji su mogli vidjeti demonstraciju Ericssonove privatne 5G mreže namijenjene industriji i poslovnim korisnicima za digitalizaciju industrija, odnosno Industriju 4.0. Radi se o kompaktnom komunikacijskom rješenju idealnom za industrijske primjene u kojima treba osigurati kvalitetnu, sigurnu i pouzdanu bežičnu komunikaciju. Predstavljan je i atraktivan demo za ljubitelje nogometa koji prikazuje nova iskustva gledanja utakmica koja omogućuju suvremene tehnologije koji je Ericsson ove godine predstavio na MWC 2024 u Barceloni. 
Također su predstavljeni i referentni kompanijski projekti i rješenja u području održivosti, uključujući platformska rješenja poput ESG platforme i eENV platforme za okolišni otisak industrija, rješenja u području energetike i zelene energije kojima se prati, nadzire i kontrolira potrošnja te upravlja potrošačima u objektima, uz mogućnost generiranja različitih tipova izvještaja te izradu predikcijskih modela za predviđanje potrošnje, O-D matrice za izradu izvještaja i raznih statističkih modela koji unaprjeđuju poslovanje gradova, općina i turističkih zajednica te sustav za Automatsko Upravljanje Prometom (AUP) koji je dio našeg portfelja Inteligentnih transportnih sustava. Radi se o sustavu za praćenje svih ključnih parametara prometa i upravljanje prometnom regulacijom na području grada, uključujući praćenje incidentnih situacija, prioritizaciju žurnih službi i javnog gradskog prijevoza putnika, prometnu forenziku, sakupljanje ogromnih količina stvarnih podataka o prometu i njihovo korištenje u simulacijama i predikcijskim modelima za upravljanje prometnom regulacijom i optimizaciju iste, upravljanje signalnim planovima, upravljanje prometnim strategijama te generiranje različitih tipova izvještaja.
Kompanijski predstavnici na ovom događanju su uz predsjednicu bili Milan Živković, direktor Strategije, razvoja poslovanja i odnosa s državnim institucijama i industrijom, Jagoda Barać, direktorica Prodaje i marketinga na izvoznim tržištima za operatorski segment, Adnan Halimić, direktor Ericsson Nikola Tesla BH, Slaven Brčić, rukovoditelj za podršku kupcima, Matej Perković, odgovoran za prodaju za HT Mostar, Karlo Guštin, voditelj razvoja poslovanja za održivost, te kompanijski stručnjaci za pojedina područja Ingrid Kolarović Idžojtić, Erika Mikulec, Zoran Civadelić, Ivica Projić i Marina Kežić, kao i zaposlenici iz našeg mostarskog ureda. 

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice