Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u drugom tromjesečju 2024. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Strateški naglasci – poduzimanje proaktivnih radnji u izazovnom tržišnom okruženju

  • Izvršavanje strategije vodstva u mrežnim tehnologijama ide sukladno planu; priznati smo kao 5G lider već 4. godinu zaredom.
  • Daljnji napredak u izgradnji globalne mrežne platforme za mrežne API-je; dva dodatna partnerstva dogovorena u drugom tromjesečju.
  • Potpisan novi ugovor o licenciranju patenata za 5G; na putu ostvarenja 1-1.1 milijarde eura  prihoda od prava intelektualnog vlasništva,  što nam je cilj za 2024. godinu.


Financijske značajke – snažno povećanje bruto marže, djelomično neutralizirano ciljanim ulaganjima u istraživanje i razvoj

  • Prodaja je pala za -7%* u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali je tržišno područje Sjeverne Amerike poraslo za 14%*.  Ostvarena prodaja iznosila je 5.2 milijardi eura (5.6 milijardi eura).
  • Prilagođena[1]  bruto dobit porasla je na 2,3 milijarde eura (2,15 milijardi eura) potaknuta snažnim porastom bruto marže. Ostvarena bruto dobit iznosila je 2,2 milijarde eura (2,1 milijarda eura).
  • Prilagođena[1] bruto marža iznosila je 43,9% (38,3%) potaknuta višim prihodima od licenciranja prava intelektualnog vlasništva i aktivnostima na smanjenju troškova. Prilagođena bruto marža u Mrežama iznosila je 46,1% (39,3%). Ostvarena bruto marža iznosila je 43,1% (37,4%).
  • Prilagođena[1] EBITA iznosila je 356,7 milijuna eura (321,9 milijuna eura) s maržom od 6,8% (5,7%). Veća bruto dobit djelomično je neutralizirana povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj u Mrežama s ciljem tehnološkog vodstva. EBITA je bila 208,8 milijuna eura (43,5 milijuna eura).
  • Neto dobit (gubitak) iznosio je -957 milijuna eura (-52,2 milijuna eura), uključujući utjecaj umanjenja vrijednosti u iznosu od -991,8 milijuna eura. Razrijeđena zarada po dionici (EPS) bila je -0,29 eura (-0,02 eura).
  • Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja iznosio je 661,2 milijuna eura (-435 milijuna eura), kao rezultat snažnog poboljšanja radnog kapitala.

*Prodaja prilagođena za utjecaj akvizicija i dezinvestiranja te fluktuacija stranih valuta.

[1] Prilagođeni pokazatelji isključuju troškove restrukturiranja.


Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor kaže: „U drugom tromjesečju zadržali smo našu vodeću tržišnu poziciju, ponovno zabilježili rast u Sjevernoj Americi i ostvarili snažno povećanje bruto marže i slobodnog novčanog toka. Ostali smo usredotočeni na ono na što možemo utjecati, kako bismo optimizirali naše poslovanje u izazovnom tržišnom okruženju s neodrživo niskim razinama ulaganja u industriju.

Vonage ostaje temelj za izgradnju globalne platforme za mrežne API-je. To je ključno za digitalizaciju poduzeća i društva te će potaknuti budući rast telekomunikacijske industrije. Zabilježili smo trošak umanjenja vrijednosti u drugom tromjesečju zbog usporavanja tržišnog rasta u trenutnom poslovanju i sada se moramo ponovno usredotočiti na poboljšanje učinkovitosti.

Naši rezultati ističu našu konkurentnost i nastavit ćemo poduzimati proaktivne korake kako bismo poslovanje pozicionirali za dugoročan uspjeh. Očekujemo da će tržišni uvjeti ostati izazovni i ove godine, budući da se tempo ulaganja u Indiji usporava, no na našu će prodaju u drugoj polovici godine pozitivno utjecati ugovorene isporuke u Sjevernoj Americi.”


Kompanijske komunikacije

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice