Novosti


Stabilno poslovanje uz očekivani pad prihoda

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati

Ericsson Nikola Tesla Grupa objavila je poslovne rezultate u prvom polugodištu 2024.

 

 
  • Prihodi od prodaje iznose 108,9 milijuna eura, a operativna dobit je 13,1 milijun eura 
  • Nastavak realizacije obveza sukladno višegodišnjim okvirnim ugovorima vezanim uz proširenje i modernizaciju telekom mreža
  • Rast prihoda od prodaje na izvoznim tržištima
 
Komentirajući rezultate poslovanja kompanije u prvom polugodištu, Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je istaknula: „U prvom polugodištu ove godine nastavili smo ispunjavati obveze sukladno potpisanim višegodišnjim okvirnim ugovorima vezanim uz proširenje i modernizaciju telekom mreža. Intenzivno smo radili na novim poslovnim prilikama u segmentu Digitalno društvo te dobivanju novih odgovornosti u našem Centru za istraživanje i razvoj (R&D). Ukupni prihodi od prodaje iznose 108,9 milijuna eura, što je smanjenje od 21,1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prvenstveno kao rezultat manjih prihoda na domaćem tržištu zbog neproduljenja ugovora u području upravljanih usluga s Hrvatskim Telekomom, kao i opreznog ulaganja operatora u modernizaciju mreža. Rast prihoda od prodaje ostvaren je na izvoznim tržištima gdje su intenzivne aktivnosti na realizaciji ugovorenih projekata modernizacije mobilnih mreža. Raduje nas i nastavak uspješne suradnje s operatorom IPKO Kosovo, koji nas je ponovno odabrao kao strateškog partnera za projekte implementacije i modernizacije 5G jezgrene i 5G radijske pristupne mreže.” 
U segmentu Digitalno društvo, uz rad na realizaciji ugovorenih poslova, pojačali smo predprodajne aktivnosti te aktivnosti vezane uz proširenje našeg portfelja kako bismo osigurali rast u sljedećim godinama. Tijekom drugog tromjesečja ugovorili smo niz projekata u području digitalne transformacije državne uprave, javnih usluga i sigurnosti, zdravstva te proširenja, modernizacije i održavanja komunikacijske infrastrukture.
Isporukom usluga za Ericsson, naš R&D centar te drugi ekspertni centri značajno doprinose poslovnim rezultatima kompanije. Na redovnom kvartalnom ocjenjivanju R&D centara, predstavnici razvojnih jedinica s kojima naš Centar surađuje u korporaciji Ericsson visoko su ocijenili rad naših stručnjaka u svim kategorijama i poslovnim segmentima. S obzirom na navedeno, očekujemo nove odgovornosti u području razvoja 5G radijske pristupne mreže (RAN) te priliku za rast poslovanja u područjima koja su ključna za ostvarenje strateškog cilja izgradnje organizacije s kapacitetom za razvoj cjelokupnih rješenja (E2E). 
Nadalje, naši stručnjaci iz drugih ekspertnih centara dobivaju brojne pohvale za rad na projektima modernizacije telekom mreža za Ericssonove ključne kupce diljem svijeta.
Kada govorimo o financijskim pokazateljima, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine bruto marža bilježi porast na 14,5%, kao rezultat proizvodnog miksa i kontrole troškova, međutim zbog manjih prihoda od prodaje bruto dobit smanjena je na 15,8 milijuna eura. Kao posljedica manje bruto dobiti, operativna dobit bilježi smanjenje od 10,9% na 13,1 milijun eura. Neto dobit niža je 36,8% te iznosi 7,7 milijuna eura, dijelom i zbog dodatno obračunate porezne obaveze za prethodne godine temeljem promjene u tumačenju porezno prihvatljivih troškova. Kraj polugodišta zaključili smo solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 33,5%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu imovinu, iznose 69,7 milijuna eura, što čini 38,7% ukupne imovine. U skladu s našim očekivanjima ostvaren je negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 5,1 milijun eura. Negativan rezultat posljedica je prolongiranja isporuka za neke projekte od strane pojedinih kupaca, kao i utjecaja projekata s duljim trajanjem implementacije koji su radno i kapitalno zahtjevni. Do kraja financijske godine očekujemo pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti. 
Zaključujući komentar poslovnih rezultata, Gordana Kovačević je rekla: “Iako predviđamo da će do kraja godine tržišni uvjeti ostati izazovni s obzirom na usporena ulaganja operatora, kao i duge procese od prepoznavanja poslovne prilike do realizacije ugovora, očekujemo da će na našu prodaju u drugoj polovici godine pozitivno utjecati relizacija ugovora na izvoznim tržištima, stabilno poslovanje na Ericssonovom tržištu te nove poslovne prilike u segmentu Digitalno društvo. Maksimalno smo fokusirani na mogućnosti koje su pred nama te značajno investiramo u razvoj kompetencija naših stručnjaka, razvoj proizvoda Ericssona Nikole Tesle i njihovu produktifikaciju te digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe. Našim aktivnostima nastavljamo doprinositi boljoj dostupnosti digitalnih tehnologija i usluga te daljnjem razvoju društva na tržištima na kojima poslujemo.
Ove godine Ericsson Nikola Tesla obilježava 75 godina poslovanja. Obljetnicu ćemo proslaviti sredinom studenog, a tom ćemo prigodom predstaviti i novi kompanijski zaštitni znak. Osvježeni vizualni identitet pridonijet će našem dodatnom pozicioniranju unutar globalne korporacije te osnažiti naš iskorak na tržište naprednih ICT rješenja za digitalnu transformaciju industrija te javnih usluga i servisa, u skladu sa strategijom rasta u narednom razdoblju. Ponosni smo na našu respektabilnu poslovnu tradiciju, na mogućnosti koje imamo u daljnjem razvoju inovativnih rješenja, proizvoda i usluga Ericssona Nikole Tesle, kao i na dugogodišnje partnerstvo s Ericssonom, s kojim nastavljamo kvalitetno i učinkovito surađivati na putu tehnološkog liderstva.”
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice