Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson za treće tromjesečje 2024. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Financijski naglasci korporacije Ericsson za treće tromjesečje 2024. godine uz komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora.


Strateški naglasci – solidan napredak po svim strateškim i operativnim prioritetima 

  • Povećani zamah u programabilnim mrežama, potpisani novi ugovori vezani uz mobilne mreže na više tržišta
  • Globalna isporuka mrežnih API-ja osigurana partnerstvom vodećih mobilnih mrežnih operatera i Ericssona
  • Daljnji ugovor o licenciranju patenata za 5G potpisan u trećem tromjesečju, očekuje se da će prihodi od prava intelektualnog vlasništva doseći najmanje 1,2 milijarde eura u 2024. godini

Financijske značajke – snažan rast u Sjevernoj Americi i kontinuirano jačanje bruto marže 

  • Prodaja je pala za -1%* u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, sa snažnim rastom u tržišnom području Sjeverna Amerika od 55%* koji je neutraliziran padom u većini drugih tržišnih područja. Ostvarena prodaja iznosila je 5,4 milijarde eura (5,7 milijardi eura)
  • Prilagođena(1) bruto dobit porasla je na 2,52 milijarde eura (2,23 milijarde eura) potaknuta snažnom ekspanzijom prilagođene (1)  bruto marže u području Mreže na 48,7% (39,9%). Ostvarena bruto dobit iznosila je 2,48 milijardi eura (2,17 milijardi eura)
  • Prilagođena(1) bruto marža iznosila je 46,3% (39,2%) uglavnom zbog tržišnog miksa, komercijalne discipline i aktivnosti usmjerenih na troškove. Nagodba s kupcem i povećani prihodi od prava intelektualnog vlasništva također su pridonijeli. Ostvarena bruto marža iznosila je 45,6% (38,4%)
  • Prilagođena(1) EBITA iznosila 686,4 milijuna eura (413,6 milijuna eura) s maržom od 12,6% (7,3%), profitirajući od veće bruto dobiti, aktivnosti usmjerenih na smanjenje troškova, što je djelomično neutralizirano ciljanim ulaganjima u istraživanje i razvoj. EBITA je iznosila 545,6 milijuna eura (334,4 milijuna eura)  
  • Neto dobit iznosila je 343,2 milijuna eura (-2,68 milijardi eura). Razrijeđena zarada po dionici (EPS)iznosila je 0,10 eura (-0,81 euro).
  • Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja iznosio je 1,14 milijardi eura (-44 milijuna eura) profitirajući od snažnog upravljanja zalihama i tržišnog miksa.

*Prodaja prilagođena za utjecaj akvizicija i dezinvestiranja te fluktuacija stranih valuta. 
(1) Prilagođeni pokazatelji isključuju troškove restrukturiranja. 
 

Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor kaže: „U trećem tromjesečju smo se laserski precizno usmjerili na izvršenje našeg strateškog plana. Svjedočimo sve većem interesu korisnika za programabilne mreže koje isporučuju zamjetno drugačije performanse i očekujemo daljnje zanimanje na temelju partnerstva s 12 najvećih svjetskih telekom operatora koje smo najavili. Partnerstvo će okupiti mrežne API-je, ubrzati komercijalizaciju i stvoriti nove prilike za monetizaciju mreža.

Vidimo znakove da se cjelokupno tržište stabilizira, uz Sjevernu Ameriku, kao tržište koje karakterizira rano usvajanje novih trendova, koje se vraća rastu. Iako je razvoj tržišta u konačnici u rukama naših kupaca, mi radimo na pružanju operativne izvrsnosti bez obzira na tržišne uvjete. Naši rezultati u trećem tromjesečju pokazuju napredak, sa snažnim povećanjem bruto marže i slobodnog novčanog toka, zahvaljujući našoj komercijalnoj disciplini i aktivnostima operativne učinkovitosti.

Očekujemo da će se prodaja u području Mreže stabilizirati na godišnjoj razini tijekom četvrtog tromjesečja, potaknuta kontinuiranim dobrim rastom u Sjevernoj Americi. Međutim, predviđamo daljnji kratkoročni pritisak na prodaju u području Poslovni sustavi jer se fokusiramo na profitabilne segmente. Pokrenuli smo novi portfelj privatnih 5G proizvoda za poslovne sustave u trećem tromjesečju kako bismo podržali poboljšanje performansi, što ostaje ključni prioritet.”

Kompanijske komunikacije

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice