Novosti


Predstavljeni aktualni rezultati projekta Inteligentni transportni sustavi u gradu Splitu

  Kategorije: Događanja

U utorak 15. listopada 2024. godine u splitskoj gradskoj upravi održan je sastanak svih dionika ITS projekta – „Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom području grada Splita“ kojemu uskoro završava treća od ukupno četiri faze realizacije.

 

Ivica Puljak, Gordana Kovačević i Plamenko Barišić

Tim povodom gradonačelnik Grada Splita, Ivica Puljak je izjavio: „Do kraja 2025. godine Split će imati jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava u Europi, što će ne samo smanjiti gužve u prometu nego i značajno povećati sigurnost prometa te povećati kvalitetu života svih građana grada Splita“ te dodao kako će se projektom također omogućiti bolja protočnost prometa na zagušenim raskrižjima te će prioritet prolaza dobiti vozila gradskog prijevoza i žurnih službi (hitna pomoć, vatrogasci). 
Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a ugovor o izvršenju, vrijedan 11.967.289,80 EUR, potpisali su početkom 2023. godine Grad Split i odabrana zajednica ponuditelja – KING ICT d.o.o. i Ericsson Nikola Tesla d.d. 
Inteligentni transportni sustavi predstavljaju nadogradnju klasičnog sustava prometa i doprinose većoj prometnoj efikasnosti i održivosti te smanjenju prometnih zagušenja, s krajnjim ciljem povećanja broj putnika u javnom gradskom prijevozu i smanjenja koncentracije štetnih emisija.
U sklopu projekta uspostavljen je Centar za kontrolu i nadzor prometa iz kojeg će 0-24 nadgledati promet. Centar je trenutno u testnoj fazi, a s radom će službeno započeti pred kraj 2025. godine. Po završetku projekta iz Centra će se nadgledati 84 raskrižja u gradu. 
„Na raskrižjima se koristi napredna video-analitička tehnologija u interakciji sa semaforskim uređajima nove generacije te realizacije visoko dostupne optičke mrežne i centralne IT infrastrukture. Sve to osigurava preduvjete za cjelovitu integraciju, napredno upravljanje prometom te povećanje sigurnosti prometa na cestama Grada“, izjavio je Plamenko Barišić, predsjednik Uprave KING ICT-a. 
„Posebno nas veseli da u gradu Splitu u kojem kompanija Ericsson Nikola Tesla zapošljava gotovo 700 stručnjaka imamo priliku raditi na ovom strateški važnom projektu inteligentnih transportnih sustava“, izjavila je predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević, dodavši kako će sustav, zahvaljujući ugrađenom kompleksnom sustavu s podrškom za samooptimizaciju i učenje, kroz mjesece i godine rada postajati sve učinkovitiji i omogućiti daljnju optimizaciju cjelokupnog prometnog sustava Grada Splita.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice