Novosti


Potpisan ugovor o dodjeli 20 milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti u kompaniji

  Kategorije: Investitori Projekti Ugovori

Svečanim potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koje su sa 77 korisnika potpisali ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i službeno je potvrđena odluka o financiranju odabranih projektnih prijedloga po pozivu “Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama” u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.- 2020. Kompaniji Ericsson Nikola Tesla ovom je prigodom dodijeljeno maksimalnih 20 milijuna kuna za složen i vrijedan projekt koji će u konačnici omogućiti godišnje uštede od preko 4,6 milijuna kWh i smanjenje emisije CO2 za gotovo 1400 tona.

ZahvalaNa poziv objavljen 10. listopada prošle godine čija je svrha povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama, omogućujući proizvodnju jednake količine proizvoda korištenjem manje količine isporučene energije te smanjenje udjela fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije prebacivanjem na OiE, stigao je čak 131 projektni prijedlog. Budući da je njih gotovo 60 posto zadovoljio sve uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava planirani iznos je i više nego udvostručen pa sada iznosi gotovo 270 milijuna kuna. Tako bi nakon provedbe svih aktivnosti predviđenih i sufinanciranih ovim pozivom, Hrvatska trebala smanjiti godišnje potrebe za energijom za preko 80 milijuna kWh te reducirati svoj ugljični otisak za preko 17 tisuća tona godišnje.

„Nakon EU sredstava koja su dobili građani, ali i jedinice lokalne samouprave za projekte energetske obnove, izuzetno mi je drago što je to uspjelo i velikom broju naših tvrtki koje će osigurane poticaje iskoristiti za unapređenje svog poslovanja. To će im omogućiti ne samo racionalizaciju troškova, nego će ih svrstati među ona poduzeća koje provode društveno odgovorno poslovanje jer briga o okolišu je jedan od prioriteta“ rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

„Veseli činjenica da su se na ovaj poziv prijavila mala, srednja i velika poduzeća iz cijele Hrvatske, iz gotovo svih naših županija“ naglasio je je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić te pojasnio kako “ Hrvatska, kao članica Europske unije ima ciljeve energetskog razvoja koji su sukladni ciljevima Europske unije. Strategija energetskog razvoja RH koja je u izradi, treba pridonijeti konkurentnosti našeg gospodarstva. Sveobuhvatnom provedbom mjera energetske učinkovitosti smanjit će se intenzitet potrošnje energije i potrebu za opskrbom energijom te omogućiti transformacija društva prema niskougljičnom gospodarstvu“ zaključio je Ćorić.

Mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, zahvalila je u ime svih tvrtki potpisnica ugovora predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i stručnjacima koji su radili na ovom pozivu. „Radi se o značajnoj financijskoj potpori gospodarskim subjektima. Ovo je odličan putokaz drugim institucijama kakvu državnu administraciju želimo i trebamo, a s druge strane, i poruka tvrtkama da je dobro upravljanje uz ozbiljan pristup svih dionika uvijek ključ uspjeha. Mi smo, u Ericssonu Nikoli Tesli, ovom projektu pristupili s velikim entuzijazmom svjesni njegova značaja i dalekosežnih učinaka. Sigurna sam i da su sve ovdje prisutne tvrtke također uložile maksimalni napor kako bi djelovale odgovorno i sukladno ciljevima održivog razvoja. To je novi, pozitivan impuls za gospodarstvo. Čestitam svim tvrtkama potpisnicama i želim nam svima još puno ovakvih kvalitetnih projekata, uz napomenu da za nas pravi i najveći posao tek sad počinje. Također u realizaciji ovih složenih projekata, računamo na kvalitetnu suradnju i podršku kakva je bila i do sada.“ 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice