Novosti


Ericsson kupuje Vonage za 6,2 milijarde USD s ciljem stvaranja globalne mrežne i komunikacijske platforme za otvorene inovacije

  Kategorije: Obavijesti Portfelj

  • Ericsson sklapa ugovor o gotovinskoj ponudi 6,2 milijarde USD za kupnju kompanije Vonage, globalnog pružatelja komunikacija u oblaku, uz jednoglasno odobrenje Upravnog odbora Vonagea
  • Akvizicija naglašava Ericssonovu strategiju širenja prisutnosti u bežičnom poslovanju i širenja svoje globalne ponude
  • Snažne performanse i izgledi za rast izgrađeni su na Vonage Communications Platform (VCP), platformi koja donosi oko 80% ukupnih prihoda Vonagea i opslužuje više od milijun registriranih razvojnih programera diljem svijeta
  • Zatvaranje ove akvizicije očekuje se u prvoj polovici 2022. i podložno je odobrenju dioničara Vonagea, regulatornim odobrenjima i drugim uobičajenim uvjetima

Ericsson (NASDAQ: ERIC) je sklopio ugovor o kupnji Vonage Holdings Corp. (NASDAQ: VG) za 21 USD po dionici. To predstavlja ukupnu cijenu stjecanja od približno 6,2 milijarde USD (vrijednost poduzeća).

Ugovor o pripajanju jednoglasno je odobrio Upravni odbor Vonagea. Transakcija se temelji na Ericssonovoj namjeri da se globalno proširi u bežično poslovanje, nudeći postojećim korisnicima povećani udio na tržištu vrijednom 700 milijardi USD do 2030. godine.

Börje Ekholm, predsjednik i CEO Ericssona, kaže: „Srž naše strategije je izgradnja vodećih mobilnih mreža kroz tehnološko vodstvo. To pruža temelj za izgradnju poslovanja namijenjenog poduzećima. Stjecanje Vonage sljedeći je korak u ostvarenju tog strateškog prioriteta. Vonage nam daje platformu koja našim klijentima pomaže da unovče ulaganja u mrežu, od čega imaju koristi programeri i tvrtke. Zamislite da snagu i mogućnosti 5G, najveće globalne inovacijske platforme, stavite na raspolaganje programerima. Zatim ga podržite naprednim mogućnostima Vonagea, u svijetu 8 milijardi povezanih uređaja. Danas to omogućujemo.”

„Danas su mrežni API-ji etablirano tržište za razmjenu poruka, glasovne i video sadržaje, uz značajan potencijal za iskorištavanje novih 4G i 5G mogućnosti. Vonageov snažan razvojni ekosustav dobit će pristup 4G i 5G mrežnim API-jima, na jednostavan i globalno ujedinjen način. To će im omogućiti razvoj novih inovativnih globalnih ponuda. Davatelji komunikacijskih usluga moći će bolje unovčiti svoja ulaganja u mrežnu infrastrukturu stvaranjem novih prihoda temeljenih na API-jima. Konačno, tvrtke će imati koristi od performansi 5G, utječući na radne performanse i udio u novoj vrijednosti koja dolazi od aplikacija na vrhu mreže.”

Za Ericsson, akvizicija se nadovezuje na uspješnu integraciju Cradlepointa u rujnu 2020. koji se nastavio snažno razvijati pod Ericssonovim vlasništvom.

Vonageova prisutnost u segmentu komunikacijske platforme kao usluge (CPaaS) omogućit će Ericssonu pristup komplementarnom, značajnom segmentu s visokim rastom. Uz sve veća ulaganja u 4G i 5G – i cvjetajući ekosustav novih aplikacija i slučajeva korištenja koji iskorištavaju snagu modernih mreža – potražnja poduzeća za programabilnim mrežama se ubrzava. CPaaS tehnologije demokratiziraju pristup mreži nudeći komunikacijske usluge s omogućenim API-jem.

Očekuje se da će tržište CPaaS-a doseći 22 milijarde dolara do 2025., uz godišnji rast od 30 posto. Osim toga, očekuje se da će Ericssonovo globalno vodstvo u 5G tehnologiji omogućiti pristup razvojnom prostoru za otvorene mrežne API-je, za koje se očekuje da će doseći najmanje 8 milijardi dolara do kraja desetljeća uz snažan profil rasta.

Po završetku transakcije, Vonage će postati Ericssonova podružnica u potpunom vlasništvu i nastavit će poslovati pod svojim postojećim imenom.

Vonage Communications Platform

Vonage Communications Platform (VCP), platforma temeljena na oblaku opslužuje više od 120.000 korisnika i više od milijun registriranih razvojnih stručnjaka diljem svijeta. API (Application Programming Interface) platforma unutar VCP-a razvojnim stručnjacima omogućuje ugradnju visokokvalitetne komunikacije - uključujući poruke, glas i video - u aplikacije i proizvode, bez pozadinske infrastrukture ili sučelja. Vonage također nudi rješenja Unified Communications as a Service (UCaaS) i Contact Center as a Service (CCaaS) kao dio Vonage Communications Platform.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice