Novosti


Ericsson Nikola Tesla Grupa - rezultati u prvom tromjesečju 2022.

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati

U prvom tromjesečju 2022. godine gotovo svi parametri poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe značajno su porasli, no rat u Ukrajini ima veliki utjecaj na poslovanje kompanije na pojedinim inozemnim tržištima.

  • Prihodi od prodaje iznose 526,1 milijun kuna i 18% su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
  • Bruto dobit iznosi 82,9 milijuna kuna što je 31,3% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok bruto marža bilježi porast na 15,8%
  • Neto dobit iznosi 59,7 milijuna kuna što je porast od 46,1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
  • U narednom razdoblju snažan fokus ostaje na ublažavanju rizika uzrokovanih invazijom na Ukrajinu

Komentirajući ostvarene rezultate Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila: „Ericsson Nikola Tesla Grupa započela je 2022. godinu uspješnom realizacijom projekata te planiranjem ugovaranja novih poslova na domaćem i izvoznim tržištima. Premda rezultati ostvareni u prvom tromjesečju 2022. godine pokazuju značajan porast gotovo svih parametara poslovanja, treba naglasiti da rat u Ukrajini bitno utječe na realizaciju ugovorenih poslova, kao i na nove poslovne prilike u Bjelorusiji i okolnim tržištima.

Aktivnosti Ericsson Nikola Tesla Grupe u Bjelorusiji, gdje u Minsku posluje naša kompanija kćer s 25 zaposlenika, uključuju proširenja LTE mreža za tamošnje operatore i informatizaciju središnjeg zdravstvenog sustava. Osim toga, na tom tržištu bilo je planirano i potpisivanje novih ugovora. Zbog sankcija uvedenih Bjelorusiji te posljedično prestankom valjanosti ranije dobivenih izvoznih dozvola zaustavili smo sve aktivnosti s tamošnjim kupcima te smo podnijeli zahtjeve relevantnim hrvatskim tijelima za izdavanje novih izvoznih dozvola, a njihov odgovor te eventualni daljnji razvoj sankcija značajno će utjecati na buduće aktivnosti i realizaciju tih projekata. Ovisno o tome moguć je dulji prekid poslovanja u Bjelorusiji što će se odraziti na naše planove i rezultate, posebno na planirani prihod od prodaje, operativnu marginu i operativni novčani tok, no ne očekujemo da će narušiti poslovnu i financijsku stabilnost Ericsson Nikola Tesla Grupe. Kontinuirano pratimo razvoj situacije te tijekom drugog tromjesečja očekujemo da ćemo imati procjenu realnog vrijednosnog utjecaja na rezultate Grupe.

Kao znak podrške ukrajinskom narodu koji je pogođen ratom i humanitarnom krizom kompanija je donirala određena sredstva, a naši zaposlenici pokazali su veliku empatiju te nastoje pomoći kroz novčane donacije, prikupljanje pomoći i volontiranje.“

U odnosu na prvo tromjesečje 2021. ostvaren je rast prihoda od prodaje od 18%, pri čemu je rast zabilježen na svim tržišnim segmentima (domaće, izvozno, usluge za Ericsson). Profitabilnost također bilježi značajan rast te je bruto marža porasla na 15,8%, dok je operativna dobit porasla 53,7% te iznosi 69,6 milijuna kuna. Negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti u skladu je s očekivanjima kompanije za prvo tromjesečje, a s obzirom na kvartalnu volatilnost novčani tok treba promatrati na godišnjoj razini. Tromjesečje je zaključeno sa zdravom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 37,5%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, iznose 439,8 milijuna kuna ili 35,7% ukupne imovine. Poslovni rezultati za prvo tromjesečje ove godine ne uključuju utjecaj sankcija na Bjelorusiju, ali se očekuje da bi efekti istih mogli biti vidljivi u rezultatima drugog tromjesečja.

Na domaćem tržištu, u operatorskom segmentu, nastavilo se s provedbom ranije ugovorenih aktivnosti sa strateškim partnerima A1 Hrvatska i Hrvatskim Telekomom prvenstveno na modernizaciji mobilnih mreža, s posebnim fokusom na implementaciju 5G tehnologije. Intenzivne su i aktivnosti na području izgradnje i održavanja fiksne i mobilne telekomunikacijske infrastrukture Hrvatskog Telekoma s naglaskom na uvođenje optike za krajnje korisnike, kao i pripremne aktivnosti vezane uz ugovore sufinancirane od strane Europskih fondova čija je svrha projektiranje i izgradnja pasivnog dijela FTTH (Fiber To The Home) mreže za udaljena, rjeđe naseljena i slabije razvijena područja Republike Hrvatske. U segmentu Digitalno društvo (ranije: segment Industrija i društvo) nastavljene su aktivnosti na projektima e-zdravstva, e-poslovanja i javne sigurnosti, a potpisani su i novi ugovori s Hrvatskim cestama, Ministarstvom unutarnjih poslova te s nekoliko bolnica.   

Na izvoznim tržištima u susjednim zemljama, nastavljena je kvalitetna suradnja s dugogodišnjim kupcima na modernizaciji i održavanju njihovih mreža. Na tržištu Bosne i Hercegovine surađivali smo s operatorima HT Mostar i BH Telekom, na Kosovu s operatorom Ipko, a posebno ističemo aktivnosti u području 5G tehnologije s Crnogorskim Telekomom, prvim operatorom u Crnoj Gori, koji je pustio u komercijalni rad 5G mrežu.

Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano bilježi rast. Istraživačko-razvojni centar Ericssona Nikole Tesle ponovno je visoko vrednovan od strane svih dionika te je prepoznat kao organizacija koja svojim radom značajno pridonosi tehnološkom vodstvu korporacije. Postoje i mogućnosti dobivanja novih odgovornosti što kompaniji otvara prilike za još snažnije pozicioniranje unutar Ericssonovog tržišta.

Zaključujući komentar rezultata prvog tromjesečja 2022. godine predsjednica Ericssona Nikole Tesle je istaknula: „Kada govorimo o globalnim trendovima, potreba za digitalizacijom javnih usluga te rješenja i usluga temeljenih na mobilnim tehnologijama, a koja je doživjela snažan rast tijekom pandemije, nastavlja se i dalje. Također, u svijetu dolazi do sve veće polarizacije globalne politike i tržišta, što utječe na pozicioniranje isporučitelja ICT rješenja na svjetskoj razini, a od nas zahtijeva dodatni angažman i fleksibilnost. S obzirom na situaciju, naš snažan fokus je na pravovremenom prepoznavanju i ublažavanju rizika kako bismo se što bolje nosili s političkom krizom na pojedinim tržištima, poremećajima u globalnim lancima opskrbe, značajnim povećanjem cijena energenata, sirovina i usluga te porastom cijene rada. U 2022. godini intenzivirat ćemo ulaganja u 5G i nove tehnologije, Industriju 4.0, nova tržišta i kupce, digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe te zadržavanje ključnih ljudi i privlačenje novih talenata. S obzirom na povećane potrebe za stručnjacima u područjima novih odgovornosti fokusirani smo na daljnja zapošljavanja, a tijekom prva tri mjeseca u našoj Grupi zaposleno je 78 stručnjaka. Dobro smo pozicionirani za nastavak implementacije naše strategije te vjerujem kako ćemo uz naše tehnološko vodstvo, snažno liderstvo, motiviranost i predanost zaposlenika te povjerenje kupaca i partnera ublažiti izazove koji su pred nama. Uzimajući u obzir sve navedeno, Uprava i Nadzorni odbor predložili su Glavnoj skupštini izglasavanje prijedloga dividende u iznosu od 64 kune po dionici čime pokazujemo da i u ovoj izuzetno zahtjevnoj godini vodimo brigu o održivom i odgovornom poslovanju u interesu svih dionika.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice