Novosti


Zašto je očinski dopust važan?

  Kategorije: Događanja

Na konferenciji čiji je cilj promovirati očinski dopust među poslodavcima, u organizaciji nevladine organizacije Status M, sudjelovali su i predstavnici Ericssona Nikole Tesle.

Konferencija koja je dio projekta „MenCare – Promocija uključenog i brižnog očinstva“ održana je 23. rujna 2022. u Kući Europe u Zagrebu. Projekt provodi Status M, a podržavaju ga Island, Lihtenštajn i Norveška u okviru EGP darovnica, Središnji ured za demografiju i mlade, Europska unija u okviru programa Erasmus+ te Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Hrvatskoj.

Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u RH podržalo je konferenciju sudjelovanjem i uvodnim izlaganjem veleposlanice, Nj. E. Diane Helen Madunic, te online prezentacijom švedske nevladine organizacije „MÄN“ koja se bavi pitanjima rodne ravnopravnosti kroz redefiniranje i propitkivanje muških stereotipa, što uključuje i aktivniji angažman očeva u roditeljstvu.

Nakon predstavljanja šireg okvira i iskustava iz Švedske, Željko Antolić, direktor Upravljanja ljudskim potencijalima, predstavio je koncept očinskog dopusta u Ericssonu Nikoli Tesli kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj. U svojem je izlaganju iznio kompanijski regulatorni okvir i njegovo funkcioniranje u praksi. Istaknuo je da je kompanija i do izmjena zakona provodila mjere poticanja roditelja, poput isplaćivanja razlike zaposlenicima do povećanja roditeljskih naknada, te da je sada taj novac usmjeren na isplatu jednokratnih naknada novim očevima i majkama. „Mi smo odmah implementirali i novo pravo očeva na očinski dopust. Već sada imamo 35 zaposlenika koji su to pravo iskoristili ili su u postupku njegovog ostvarenja“, rekao je Željko Antolić te naglasio: „Ovo je samo jedna od pogodnosti koje naši zaposlenici imaju jer su nam zadovoljstvo i motiviranost naših zaposlenika među glavnim prioritetima“.

Bojan Vidović, zaposlenik Ericssona Nikole Tesle koji je i sam bio na očinskom dopustu, s okupljenima je podijelio svoja osobna iskustva zajedno s očevima iz drugih tvrtki u Hrvatskoj kako bi motivirali druge da slijede njihov primjer. „U tvrtki su mi to ekspresno omogućili, a HZZO je već sljedeći dan odobrio. Iskustvo je bilo divno, a bilo bi još bolje da se omogući ostvarenje ovog prava s manje birokracije, da se napravi neka aplikacija, mogućnost prijave preko e-Građanina ili slično“, istaknuo je Vidović.

Iskustvima i najboljim praksama u promociji očinskog dopusta i onog što on znači za ravnopravnost spolova organizatori se nadaju motivirati ostale poslodavce i širu zajednicu da se posvete ovom važnom pitanju.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice