Novosti


Posjetili smo Dan karijera na PMF-u i Dane karijera na FSB-u

  Kategorije: Događanja

Nakon Osijeka i Rijeke, jesensku shemu nastupa na studentskim sajmovima karijera nastavili smo u Zagrebu, prvo na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 26. studenog, a zatim na Fakultetu strojarstva i brodogradnje 10. i 11. studenog. Studenti PMF-a već nas itekako dobro poznaju, što i ne čudi jer Ericsson Nikola Tesla broji više od 150 PMF-ovaca. No kad je riječ o FSB-u, stvar je malo drugačija.

Interdisciplinarnost stvara sinergiju
U Ericsson Nikola Tesla Grupi, koja broji gotovo 3500 ljudi, radi nekolicina kolega s diplomom zagrebačkog FSB-a. Upravo ta interdisciplinarnost timova omogućuje uvijek željeni efekt sinergije i razmišljanja „izvan kutije“. Spomenuta nekolicina kolega, ali i kolegica sa strojarstva tako je kod nas našlo svoje mjesto pod suncem i to upravo u razvoju softvera, što i ne čudi, jer FSB je zahtjevan tehnički fakultet koji prije svega uči razmišljati.

Slična je situacija je i s PMF-om: među našim kolegama možete naći matematičare i fizičare, ali i geografe, geologe i geofizičare, koji u najvećem broju rade u našem odjelu Digitalnog društva. Jedna od njih je i Ana Filipović, koja se pridružila našim strojarima, Matku Tomiću i Luki Kurelji, ali ne na događanju na PMF-u, već onom na FSB-u:

„Na početku događanja prisustvovala sam Speed Dating radionici, gdje smo upoznali studente završnih godina. Iznenadilo me da je oko 70% intervjuiranih studenata iskazalo interes ići u smjeru programiranja i „izaći iz okvira struke“. Kada su studenti sramežljivo pristupali našem kutku i pitali što bi jedan strojar mogao raditi u kompaniji poput Ericssona Nikole Tesle, bilo je zanimljivo vidjeti njihove izraze lica kada bi im rekla da sam ja završila Geodetski.“  

Developers, developers, developers, developers…
Anina priča zapravo je klasično neklasična. Za vrijeme studija nije previše percipirala STEM područje, ali kod nas je upoznala i zavoljela programiranje:

„Nakon dva mjeseca studentskog rada u struci shvatila sam da bih voljela više razviti svoje vještine programiranja koje sam stekla kroz izborne predmete i diplomski rad na fakultetu. Znala sam da se u Ericssonu Nikola Tesli nalazi odjel koji se bavi zemljišnom administracijom, te sam tu vidjela idealni spoj moje struke i programiranja, prijavila sam se za studentski posao i tri i pol godine kasnije i dalje sam na istom mjestu, sada kao stalni zaposlenik kompanije.“ 

Inače, na sad već tradicionalnom Danu karijera na PMF-u, odjel Digitalnog društva predstavljala je Mateja Šarić, a iz ostalih odjela pridružili su joj se Dijana Nikoletić (R&D), te Maria Lucić, Ivan Tomac i Dominik Šipek iz odjela Rješenja i usluge za kupce. Dominikova priča je posebno interesantna jer je prije samo godinu dana i sam stupio s nama u kontakt preko razgovora na štandu, baš na Danu karijera na PMF-u. Ovaj geofizičar priznaje da tada i sam nije znao što bi zapravo htio raditi, ali javio nam se jer je prepoznao širinu koju nudimo. Danas radi na aplikaciji smart home sustava, čija je jedna od glavnih funkcionalnosti prepoznavanje govora.

Iduće studentsko događanje odvijati će se, sad već tradicionalno krajem godine, na FER-u. Popularni Career Speed Dating, format u kojem se odvijaju ciljani osam minutni razgovori sa studentima, ove godine ponovo će biti 100% online. Razlog ovoga puta nije medicinske, već logističke prirode. Naime, u tijeku je obnova FER-ove glavne zgrade, pa je event ovakvog kalibra nažalost gotovo nemoguće izvesti. No ništa zato. Prethodno iskustvo, koje je proteklih godina ponekad isto bilo 100% online, pokazuje nam da te iteracije nisu apsolutno ničim zaostajale za standardnim verzijama, te smo u svim varijantama imali jako dobre rezultate, te uvijek bili pri vrhu ocjena studenata.

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice