Novosti


WaterQ: doprinos Ericssona Nikole Tesle boljem upravljanju lokalnim vodovodima i zdravstvenom ispravnošću vode za piće

  Kategorije: Događanja Portfelj

U velikim javnim vodovodima u Hrvatskoj voda za piće obrađuje se i isporučuje uz razinu od 99 % usklađenosti sa svim parametrima. S druge strane, gotovo 54 tisuće korisnika vode iz lokalnih vodovoda konzumira vodu koja nije obrađena, a često ni dezinficirana.

Lokalnim vodovodima upravljaju pojedinci ili zajednice koji imaju ograničena financijska sredstva, znanja i kapacitete kojima bi uspostavili odgovarajući sustav praćenja kvalitete vode. Poražavajuća je činjenica da se u lokalnim vodovodima praćenje kvalitete vode u prosjeku svodi na svega nekoliko analiza godišnje.

Takvim ruralnim i izoliranim zajednicama koje nemaju pristup javnoj vodoopskrbi ili im je on otežan zbog izostanka ulaganja u novu infrastrukturu pomoć dolazi u obliku digitalnog WaterQ rješenja.

WaterQ rješenje razvijeno je u okviru projekta čiji je nositelj Ericsson Nikola Tesla, a projektne aktivnosti provode se zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i tvrtkama Telemetris i Gauss kao partnerima.

Rješenje je prilagođeno specifičnostima lokalnih vodovoda i predstavlja prvo takvo rješenje koje vodi prema boljem upravljanju lokalnim vodovodima i postizanju jednakosti u ostvarivanju temeljnog ljudskog prava na vodu.

Praktične koristi od rješenja višestruke su: WaterQ omogućuje neusporedivo veću količinu mjerenja (svaki sat); dobiveni podaci mogu se primjenjivati za unaprjeđenje upravljanja kritičnim aktivnostima (npr. dezinfekcija vode); WaterQ sustav ranog upozorenja pomaže u identificiranju parametara rizika i obavještavanju u slučaju prekoračenja graničnih vrijednosti; putem mobilne aplikacije korisnici mogu dobivati upozorenja i savjete u stvarnom vremenu.

Inovativno rješenje za upravljanje lokalnim vodovodima na nacionalnoj razini

Osim primjene na razini lokalnih vodovoda, WaterQ rješenje doprinosi unaprjeđenju upravljanja lokalnim vodovodima na nacionalnoj razini. Preporuke EU-a i SZO-a idu u smjeru sveobuhvatnog pristupa poboljšanju upravljanja lokalnim vodovodima. To uključuje pristup temeljen na četiri koraka za uspostavu sustava za upravljanje rizicima. WaterQ rješenje uključuje sve potrebne funkcionalnosti za primjenu takvog sustava: uspostava nacionalnog registra lokalnih vodovoda, poboljšava prikupljanje i korištenje podataka, uspostava sustava procjene rizika i alata za napredna izvještavanja.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle


   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice