Novosti


Nastavak stabilnog poslovanja, realizacija sukladno planu

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati

  • Prihodi od prodaje iznose 52 milijuna eura, a neto dobit je 6,4 milijuna eura
  • Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 1,1 milijun eura te osigurana solidna razina knjiženih narudžbi za nastavak poslovne godine

Komentirajući rezultate poslovanja kompanije u prvom tromjesečju, Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle je istaknula: „Godinu smo započeli ugovaranjem novih poslova u operatorskom segmentu na domaćem i izvoznim tržištima, kao i novim ugovorima u segmentu Digitalno društvo, čime smo osigurali solidnu razinu knjiženih narudžbi za nastavak poslovne godine. Međutim, kako smo i ranije komentirali, neproduljenje ugovora u području upravljanih usluga s Hrvatskim Telekomom utjecalo je na pad prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dodatno, na pad prihoda utjecala su oprezna ulaganja operatora u modernizaciju mreža te dinamika u realizaciji ugovorenih poslova, što je djelomično kompenzirano rastom u ostalim poslovnim segmentima. Unatoč svim izazovima i zahtjevnom tržišnom okruženju, zadržali smo vodeću poziciju na tržištu te ostajemo snažan strateški partner našim kupcima i partnerima.“

Na domaćem tržištu u operatorskom segmentu istaknuli bismo ugovor o suradnji s Hrvatskim Telekomom (HT) temeljem kojeg ćemo do kraja 2027. godine biti isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže (RAN) ovog operatora. Drago nam je što nastavljamo suradnju na uvođenju 5G standarda u mobilnu mrežu HT-a, koja je započela 2018. godine i rezultirala nizom postignuća u mobilnoj mreži pete generacije na hrvatskom tržištu. Sukladno višegodišnjem ugovoru, s našim partnerom A1 Hrvatska radimo na dodatnom proširenju pokrivanja i kapaciteta radijske 5G te na modernizaciji jezgrene mreže.

Nastavljamo jačati poziciju na kosovskom tržištu potpisom okvirnog višegodišnjeg ugovora s operatorom Telekom Kosova vezanog uz modernizaciju i održavanje kompletne radijske mreže ovog operatora. Nastavili smo suradnju i s našim dugogodišnjim partnerom IPKO na projektima modernizacije i održavanja jezgrene mreže, među kojima izdvajamo uvođenje VoLTE i Mobile Number Portability funkcionalnosti. Na drugim izvoznim tržištima ugovoreni su projekti modernizacije i održavanja mobilnih mreža, od kojih bismo spomenuli ugovor s HT Mostarom za implementaciju najnovije tehnološke inačice Ericsson Evolved Packet Core (EPC) i Diameter Signalling Controller (DSC) rješenja.

U segmentu Digitalno društvo ugovorili smo niz poslova vezanih uz digitalnu transformaciju zdravstva, zemljišne administracije, javne uprave i sigurnosti, koji će pozitivno utjecati na dostupnost i kvalitetu javnih usluga te tako podržati daljnji razvoj gospodarstva. U ovom poslovnom segmentu dodatno smo ojačali timove na razvoju poslovanja te u području razvoja i istraživana. U prvom tromjesečju istaknuli bismo ugovore s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) te Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske. S HZZ-om ugovorena je isporuka sustava za potporu temeljnim procesima HZZ-a, sustava „e-Savjetnik“ te unaprijeđenog profiliranja korisnika. S Ministarstvom unutarnjih poslova ugovorili smo isporuku mobilnih sustava za nadzor zelene granice.

Naš R&D Centar nastavio je kvalitetno poslovati i ostvarivati dobre rezultate. Proširili smo kapacitete u području razvoja radijske pristupne mreže (RAN) za rad na ispitivanju otpornosti Mreža, a radimo i na dodatnom pozicioniranju  u segmentu Business Cloud Software & Services. Također smo fokusirani na razvoj cjelokupnih rješenja (E2E) u području 5G softvera/modula te se u organizacijskom smislu pripremamo kako bismo se dugoročno još snažnije pozicionirali.

U odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine, bruto marža bilježi blagi porast na 16,8% kao rezultat programa profitabilnosti i proizvodnog miksa, međutim zbog manjih ukupnih prihoda od prodaje bruto dobit smanjena je na 8,7 milijuna eura. Iako su prodajni i administrativni troškovi na istoj razini te iznose 2,8 milijuna eura, prodajni troškovi bilježe rast zbog intenzivnog rada na novim poslovnim prilikama dok su administrativni troškovi niži. Kao posljedica manje bruto dobiti, operativna dobit bilježi smanjenje od 22,7% na 7,4 milijuna eura, dok je neto dobit niža 18,3% te iznosi 6,4 milijuna eura. Kraj prvog tromjesečja zaključili smo solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 42,7%. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 1,1 milijun eura u odnosu na -7,1 milijun eura u istom razdoblju prethodne godine. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu imovinu, iznose 76,8 milijuna eura, što čini 41,7% ukupne imovine.

Zaključujući komentar poslovnih rezultata, Gordana Kovačević je rekla: „U cilju dugoročnog rasta kompanije nastavljamo ulagati u nove poslovne segmente i kupce, razvoj informacijsko-komunikacijskih rješenja baziranih na najnovijim tehnologijama, diverzifikaciju poslovanja u području R&D-a, kompetencije naših zaposlenika i digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe. Razmatramo potencijalne akvizicije,  kao i  snažniju primjenu umjetne inteligencije u kreiranju novih poslovnih prilika i povećanja interne učinkovitosti. I dalje ostajemo usmjereni na pravovremeno prepoznavanje i otklanjanje rizika, operativnu učinkovitost, upravljanje troškovima, održivost i primjenu visokih etičkih standarda u poslovanju.

Kao kompanija koja ove godine obilježava 75 godina uspješnog, odgovornog i održivog poslovanja, ostajemo predani kontinuiranom razvoju znanja, stručnosti i inovacijskog potencijala naših zaposlenika te posvećeni uspjehu naših kupaca.“
 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice