Novosti


Sudjelovali smo na skupu „Vrijeme za ubrzanje - Europa zajedno protiv raka"

  Kategorije: Događanja

U nastojanju da se suzbije trend porasta raka u Europi, Europska organizacija za borbu protiv raka (ECO) organizirala je 29. svibnja 2024. događanje „Vrijeme za ubrzanje - Europa zajedno protiv raka" u Zagrebu na kojem je sudjelovao naš stručnjak Darko Gvozdanović.

Predstavljen je „Europski manifest za borbu protiv raka za 2024.“ Izvješće o pulsu raka za Hrvatsku daje zabrinjavajuću sliku trenutnog stanja, ističući da su stope smrtnosti od raka u Hrvatskoj među najvišima u Europi zbog nedostataka u prevenciji, probiru i nejednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi. Na događanju su održane dvije panel rasprave „Potpora Hrvatskoj u borbi protiv raka – putokaz u budućnost“ te „Nacionalni registar prevencije raka maternice – centralizacija podataka za HPV cjepivo i rano otkrivanje raka vrata maternice kao ključ prevencije karcinoma uzrokovanih HPV-om“.

Kao uvod u drugu panel raspravu, Darko Gvozdanović, voditelj poslovnog područja eZdravlje održao je prezentaciju Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH) iz aspekta već digitaliziranih onkoloških procesa. Naglasio je vrlo kvalitetnu informacijsku podlogu sustava CEZIH u cijelosti, eKartona kao važnog sustava koji omogućuje dostupnost podataka autoriziranim zdravstvenim djelatnicima, iznio detalje oko informatičke podrške nacionalnim preventivnim programima na primjeru programa ranog otkrivanja raka pluća te predstavio najnoviju nadogradnju sustava CEZIH: Hrvatsku onkološku bazu podataka (HOBP) te pripadajuće mehanizama koji podržavaju proces sveobuhvatnog genskog profiliranja i upravljanja kliničkim dokumentima kojim se razmjenjuju podaci onkoloških pacijenata. Prezentacija je izazvala veliku pozornost i dijelom i raspravu na sljedećem panelu te je Darko u neformalnom dijelu konferencije odgovarao na niz pitanja raznih dionika zdravstvenog sustava.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice