Broj 3/2013


AKTUALNOSTI

Komentator (3)
Mladen Subotić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu: Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle – prava sinergija akademske zajednice i industrije

Proširen opseg certifikata po normi 13485 (11)
U smjeru pozicioniranja naše kompanije na tržištu medicinskih proizvoda, krajem rujna uspješno je izvršena recertifikacija po normi ISO 13485 koja definira skup zahtjeva prema sustavu upravljanja kvalitetom.

Ericsson Nikola Tesla ima certifikat ISO 27001 (20)
Certifikat ISO 27001 smatra se vodećom međunarodnom normom upravljanja informacijskom sigurnošću.
 
Potpuno posvećen inovacijama (23)
Temeljem odličnih rezultata inovacijskog procesa koji je rezultirao višemilijunskim uštedama samo u prošloj godini, nadzorna grupa inovacijskog programa u Ericssonu Nikoli Tesli donijela je odluku o uvođenju pozicije kompanijskog inovacijskog menadžera.

POSLOVANJE

Poslovni rezultati korporacije Ericsson u drugom tromjesečju 2013. godine (4)
Prihodi od prodaje: 6,3 milijardi eura, bruto marža: 32,4%, operativna dobit: 284,5 milijuna eura, neto dobit: 170,7 milijuna eura, novčani tok od operativnih aktivnosti: 489,3 milijuna eura

Rezultati Ericssona Nikole Tesle u prvom polugodištu 2013. godine (4)
Prihodi od prodaje: 673,6 milijuna kuna, bruto marža: 19%, operativna dobit: 84 milijuna kuna, neto dobit: 88 milijuna kuna, novčani tok od poslovnih aktivnosti: 10,7 milijuna kuna

PRIZNANJA

Gordana Kovačević – „Najmenadžer“ desetljeća i „Poslovna žena“ godine, a Ericsson Nikola Tesla -„Najkompanija“ desetljeća (5)
U Sarajevu je početkom srpnja u iznimno svečanoj atmosferi održana 28. dodjela priznanja najuspješnijim menadžerima i javnim osobama regije Jugoistočna i Srednja Europa.

Aastra nagradila kompaniju (11)
Na godišnjem okupljanju partnera iz domene poslovnih sustava, iz regije Srednje i jugoistočne Europe,
nagrađena je i kompanija Ericsson Nikola Tesla kao jedna od samo četiri kompanije koje su u složenim okolnostima i na zahtjevnom tržištu uspjele ostvariti ambiciozne prodajne ciljeve dogovorene s Aastrom.

Naš tim – pobjednik regionalnog natjecanja (32)
Tim Ericssona Nikole Tesle pobjednik je virtualnog natjecanja koje se održalo pod nazivom Order to Cash (O2C).

AKTUALNI PROJEKTI

Naša rješenja za sigurnost susjeda (6-7)
Ministarstva sigurnosti BiH i Ericsson Nikola Tesla poptisali su ugovor vezan uz integraciju i proširenje ICT infrastrukture Operativno komunikacijskih centara 112 u BiH.

Suradnja s BH Telecomom u području operativne podrške (7)
Mr.sc. Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma i mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica ENT potpisali su ugovor u području sustava za operativnu podršku telekom operatora (OSS) vrijedan 15 milijuna kuna.

Uspješno završena nadogradnja IMS jezgrene mreže HT-a (8-9)
Početkom kolovoza stručnjaci naše kompanije završili su zahtjevnu višemjesečnu nadogradnju IMS jezgrene mreže HT-a. Riječ je o vrlo opsežnom projektu na kojem je radilo 60-ak stručnjaka s obje strane.

SURADNJA

Rame uz rame s najboljima u svijetu (10-11)
Tko se to još u Hrvatskoj može pohvaliti da sudjeluje u poslu za AT &T, vodećeg američkog telekomunikacijskog operatora s više od stotinu milijuna mobilnih pretplatnika i tržišnom vrijednošću koja ga pozicionira kao 21. najveću kompaniju u svijetu? Osim Ericssona Nikole Tesle, naravno.

Global Competence Hub (14)
Strateško osmišljavanje kompetencija i stvaranje snažne globalne organizacije sačinjene od najboljih stručnjaka pokazalo se kao odličan odgovor na izazove globalizacije i trendove u današnjem ICT okruženju.

Umreženo društvo inspiriralo studente (18-19)
I ovog ljeta u kompaniji Ericsson Nikola Tesla, već tradicionalno, trinaestu godinu za redom održan je međunarodni Ljetni kamp namijenjen najboljim studentima završnih godina studija elektrotehnike i računarstva.

Započela suradnja s Geodetskim fakultetom (31)
Ove godine smo, potaknuti potrebama za proširivanjem znanja i potencijalnim širenjem sudjelovanja u projektima, potpisali okvirni ugovor o suradnji i s Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

KONFERENCIJE

SOFTCOM 2013 (12)
Ove godine je krajem rujna u Primoštenu održana 21. Međunarodna konferencija SoftCOM 2013. Posebni doprinos dali su korporacija Ericsson i Ericsson Nikola Tesla.

Završna konferencija projekta Engineering+ (12)
U Rijeci je početkom srpnja održana završna konferencija projekta Engineering+, čija je provedba sufinancirana kroz program Europske unije za cjeloživotno učenje Leonardo da Vinci.

CONTEL 2013 (13)
Na Međunarodnoj konferenciji ConTEL 2013 održanoj krajem lipnja naša je kompanija imala niz aktivnosti; pozvano predavanje mr.sc. Gordane Kovačević, sudjelovanje u radu Tehničkog programskog odbora, vođenje sjednica te niz radova i predstavljanja kompanijskih rješenja.

IPMA 2013 (13)
Ovogodišnji svjetski kongres projektnih menadžera IPMA 2013 održan je od 30. rujna do 3. listopada u Dubrovniku, pod znakovitim radnim nazivom "Pronalaženje ravnoteže i unaprjeđenje".

IT u zdravstvu (21)
Sredinom rujna, u Bolu na Braču održana je konferencija posvećena IT sustavima te e-zdravstvu čijem su uspjehu značajno pridonijeli i stručnjaci Ericssona Nikole Tesle.

INFOFEST 2013 (21)
Jubilarni, dvadeseti po redu Festival informatičkih dostignuća Infofest 2013. održan je u prvom tjednu listopada u Budvi, a okupio je predstavnike četrdesetak tvrtki s regionalnog i globalnog tržišta.

DigitalHealthDays (30)
U Stockholmu je krajem kolovoza održano dvodnevno događanje pod nazivom Digital HealthDays.

RAZVOJ I ISTRAŽIVANJE

Snažna interakcija – ključ novih funkcionalnosti (16)
U vremenu svakodnevnih inovacija i stalne potrage za novim servisima i korisnicima, operatori od pružatelja telekomunikacijskih rješenja očekuju proaktivan pristup - već danas ponudu novih funkcionalnosti za usluge budućnosti.

Novi kupci unatoč svemu (17)
Uspješna priča u Južnoj Koreji započela je s fiksnim operatorom ONSE Korea.

PORTFELJ

OSS/BSS: Strateškim investiranjem do vodeće uloge (15)
Gartner je nedavno korporaciju Ericsson proglasio vodećom u upravljanju telekomunikacijskim operacijama temeljem prihoda od licenci, usluga i outsourcinga.

IZ SVIJETA TELEKOMUNIKACIJA
 
ICT smanjuje ugljični otisak (22)
Činjenica je da suvremeni ICT uređaji troše sve više i više energije, no uštede koje inovativnom i racionalnom upotrebom možemo postići opravdavaju ovo ulaganje u budućnost.

Iz korporacije Ericsson (24-25)
• Brzina širokopojasnog pristupa utječe na prihod kućanstva
• Novi trendovi u gledanju TV sadržaja.
• Ericsson preuzima vodeću kompaniju za medijske usluge Red Bee Media

Napredne elektroenergetske mreže (26-27)
U cilju ostvarenja energetske politike Europske unije o povećanju energetske učinkovitosti i udjela energije iz obnovljivih izvora te smanjenja emisija stakleničkih plinova, Europska komisija je postavila tehnološku platformu naprednih elektroenergetskih mreža.

Ukratko (28-29)
• LTE u SAD
• Audi – prvi proizvođač automobila koji nudi 4G
• Širokopojasni pristup temeljen na optičkom vlaknu sve značajniji
• Predviđanja vezana uz WiFi enabled LTE malene ćelije
• Pametni telefoni prvi put u vodstvu
• Početak gigabitne ere
• Prodaja tableta nadmašit će prodaju osobnih računala
• Wi-Fi u zrakoplovima sve brži
• Manjak 4G mreže u Europi

ZANIMLJIVO

Obavijest umirovljenicima (27)
Odbor Skupštine umirovljenika Ericssona Nikole Tesle i Podružnice sindikata umirovljenika obavještava umirovljenike čija mirovine ne prelazi 1.600 kuna da se jave kako bi primili socijalnu pomoć.


Mentori stvaraju buduće stručnjake (33)
Većina nas, kada smo se prvi puta zaposlili, priželjkivali smo imati nekoga tko bi ojačao naše samopouzdanje, tko bi nas savjetovao, tko bi nam omogućio kontinuirano učenje, kako bi razvijali sposobnost za uspješno rješavanje problema potrebno za profesionalni rast te nas motivirao za trajno učenje.

Kompanijska galerija (34)
• Zapis u predvečerje
• Paulina Jazvić: Mala izložba

Zaposlenici osobno (35)
Nikolina Šustić, mag.ing. telekomunikacija i informatike



  Na vrh stranice