Broj 4/2013


AKTUALNOSTI

Komentator (3)
Mr.sc. Gordana Kovačević: Kvalitetno partnerstvo – temelj za prosperitetnu budućnost

Predsjednik Vlade u Ericssonu Nikoli Tesli (10-11)
U radnom posjetu Ericssonu Nikoli Tesli boravila je delegacija Vlade Republike Hrvatske koju je predvodio predsjednik Vlade Zoran Milanović, u pratnji dr. sc. Siniše Hajdaša Dončića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture i doc. dr. sc. Željka Jovanovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta te drugih suradnika.

AKTUALNOSTI

Komentator (3)
Mr.sc. Gordana Kovačević: Kvalitetno partnerstvo – temelj za prosperitetnu budućnost

Predsjednik Vlade u Ericssonu Nikoli Tesli (10-11)
U radnom posjetu Ericssonu Nikoli Tesli boravila je delegacija Vlade Republike Hrvatske koju je predvodio predsjednik Vlade Zoran Milanović, u pratnji dr. sc. Siniše Hajdaša Dončića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture i doc. dr. sc. Željka Jovanovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta te drugih suradnika.

Božićni domjenak Ericssona Nikole Tesle (12)
I ove godine, već tradicionalno, Ericsson Nikola Tesla je prigodnim okupljanjem brojnih kupaca, poslovnih partnera i uglednika iz javnog i gospodarskog života obilježio završetak poslovne 2013. godine.

Sastanak svih zaposlenika Ericssona Nikole Tesle (18-21)
Kad svi zaposlenici Ericssona Nikole Tesle, sa zagrebačke i splitske adrese uz sudjelovanje kolegica i kolega iz Sarajeva, sjednu na zajednički sastanak, onda je velika Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog jedan od rijetkih interijera gdje je to moguće.

Konferencije (26-27)

Žene u biznisu
e-zdravstvo u Dubrovniku 
KOM 2013
Savjetovanje CIGRE 2013


POSLOVANJE

Poslovni rezultati korporacije Ericsson u trećem tromjesečju 2013. godine (4)
“Prodaja za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, porasla je 3%. Prodaja je malo pala u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše zbog tečajnih oscilacija,” kaže Hans Vestberg, predsjednik i izvršni direktor Ericssona.

Poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci 2013. godine (5)
Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „Smatram da možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima tijekom ove godine te činjenicom da je naše poslovanje i u trećem tromjesečju bilo uspješno. Ostvaren je porast operativne dobiti od 20,4%, dok je neto dobit veća za 14,8% u odnosu na prvih devet mjeseci prethodne godine.

Ericsson Nikola Tesla modernizira jezgrenu mrežu BH Telecoma (6)
Mr.sc. Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma, vodećeg operatora u Bosni i Hercegovini i mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, vodećeg regionalnog isporučitelja komunikacijskih rješenja, potpisali su ugovor o modernizaciji dijela jezgrene mreže BH Telecoma.
 
Novi ugovori u zemlji i na tržištu susjednih država (6)
Ericsson Nikola Tesla potpisao je i nekoliko ugovora u vrijednosti 80 milijuna kuna u zemlji i na tržištima susjednih zemalja. Riječ je o proširenjima i unaprjeđenjima mobilnih i fiksnih mreža te o isporuci rješenja u segmentu industrije i društva.

Uspješnom suradnjom puštena LTE mreža u Crnoj Gori (7)
Sa Crnogorskim Telekomom, protekle smo godine nastavili intenzivnu suradnju, od nadogradnje i usavršavanja mobilne jezgrene mreže i IMS jezgrene mreže do širenja i optimizacije performansi radio pristupne mreže, uz niz noviteta koji snaže tehnološko liderstvo ovog operatora u Crnoj Gori.

AKTUALNI PROJEKTI

Nove tehnologije za operativnu podršku u BH Telecomu (8-9)
Zamislite situaciju: Gladni ste i nemate previše vremena. Srećom, u blizini ste nekoliko štandova sa brzom hranom koji nude prilično podjednaku kvalitetu hrane. Na kojem ćete kupiti hranu? Sigurno na onom koji će vas najbrže uslužiti, a pri tome vam vrlo vjerojatno neće biti problem platiti nešto više jer ćete vrlo brzo dobiti hranu i stići ćete obaviti ostale obaveze. Osim toga, čekati u redu je dosadno!

Elektronički zid poboljšat će kvalitetu života starijima (22)
Ericsson Nikola Tesla sudjeluje u istraživačkom projektu Europske Unije u koji je uključeno 13 partnera iz različitih zemalja i koji uz budžet vrijedan gotovo 9 milijuna eura ima za cilj u naredne tri godine razviti elektronički zid koji će pomoći starijima i oslabjelima da steknu veću neovisnost i bolju kvalitetu života kod kuće.

INOVACIJE

Inovativne aplikacije za IPTV (13)
Osim aktivne suradnje s poslovnom jedinicom u području TV & medija, u zadnjih godinu i pol je ostvarena i kvalitetna suradnja s m-Commerce dijelom. U sklopu te suradnje naši stručnjaci razvijaju modul zadužen za internacionalni transfer novca kao dio Ericssonovog eWallet rješenja, a kompanijski tim aktivno sudjeluje i u inovacijskim aktivnostima u ovom području.

Kompanijski tim pobjednik Ericssonovog natjecanja (14-15)
Natjecanje Växthus Core & IMS Innovation Challenge je već tradicionalno natjecanje koje provodi Ericssonova Jedinica za razvoj proizvoda u području jezgrene mreže. U kategoriji “Data Exposure for Monetization” Vanja Smailović i Vedran Galetić ove su godine odnijeli pobjedu s idejom “Gift Personalization for Telco Subscribers”.

Goran Weber - moj put do inovacija (25)
Nakon što sam diplomirao krajem 1997. godine, te odslužio vojni rok u drugom mjesecu 1999., zaposlio sam se u Ericsson Nikoli Tesli  na poslovima GSM integratora. Kako sam po prirodi praktičar, ovaj posao mi je bio odličan prvi iskorak u poslovni svijet. Od 2001. radim na UMTS tehnologiji, ali već 2003. odlučio sam se za povratak na GSM (GPRS).

KOMPETENCIJE

Nova znanja - preduvjet kvalitete (23)
Ericssonov program za tehničko certificiranje započeo je još 2010. godine s inicijalnim ciljem, transformacijom Ericssona u IP kompaniju. U međuvremenu je program proširen izvan IP područja te je u sklopu ovog programa izdano preko 10.000 certifikata. U zadnje dvije godine putem interneta održano je čak 337.000 tečajeva uz tisuće objavljenih edukativnih video sadržaja na korporacijskoj mreži.

LJUDSKI POTENCIJALI

Visoko angažirani zaposlenici za vrhunske rezultate (32)
Anketa Dialog je i ove godine unutar korporacije provedena tijekom rujna. Veliki odaziv zaposlenika u čitavoj korporaciji (93%) a još veći odaziv zaposlenika u našoj kompaniji (95%), dobra su osnova za planiranje aktivnosti u skladu s prepoznatim područjima za unapređenje koje osiguravaju kompanijama da zadrže jaku tržišnu poziciju.

Psihologija u znaku borbe sa suvremenim izazovima (33)
Gosti ovogodišnje konferenciji u području organizacijske psihologije bili su ugledni istraživači i profesori sa europskih fakulteta koji su nastojali približiti europsku praksu organizacijske psihologije u segmentima inspiracije, motivacije i vođenja ljudi u organizacijama.

PORTFELJ

Razvijamo nove funkcionalnosti (16)
Naš tim za poslovne operacije je, uz podršku, verifikaciju i implementaciju novih verzija i funkcionalnosti u sustavu, između ostalog odgovoran i za isporuku i verifikaciju  rješenja za VisualCom hardverski klijent za krajnje korisnike koji se sastoji od niza standardiziranih specifičnih IT komponenti poput Visualcom servera, Visualcom softverskog klijenta, potrošačke elektronike i stalka.

IZ SVIJETA TELEKOMUNIKACIJA
 
Ukratko (28-29)

Pametni telefoni mijenjaju gradove
Ericssonov Radio Dot sustav – revolucija u pokrivanju interijera
Telekomi koji nude TV usluge značajno utječu na kabelske operatore
Rast superbrzog interneta
5G će osigurati više od velike brzine

Softverski definirana mreža: najbrže rastući tehnološki trend (31)
Vodeća svjetska analitička tvrtka Gartner nedavno je objavila listu ključnih strateških tehnoloških trendova koji će obilježiti 2014. godinu. Između navedenih deset trendova su i softverski definirane mreže (Software Defined Network - SDN) i srodne inačice kao što su softverski definirani podatkovni centri (Software Defined Data Center - SDDC), pohrane podataka (Software Defined Storage - SDS) te infrastruktura (Software Defined Inffrastructure - SDI).

ZANIMLJIVO

Priče WSO putnika - I dio (17)
Irak/Jordan/Beirut

Kretanja na tržištu kapitala (24)
S obzirom na vjeru investitora u poboljšanje svjetskog gospodarstva, a što je dobrim dijelom potpomognuto akcijama središnjih banaka, globalna tržišta kapitala krenula su prema trećem uzastopnom mjesecu u kojemu su obavijena pozitivnim predznakom.

Hrvatska znanstvenoistraživačka aktivnost u kontekstu europskih trendova (30)
U EU i ostatku svijeta veliki naglasak je na znanstvenoistraživačkom radu kao temelju održivog poslovanja i predviđanju daljnjeg rasta. Globalna ekonomska politika uvažava samo predvidivi rast kao temelj ozbiljnog poslovanja i tržišnog opstanka. Kriza koja još uvijek traje jasno je pokazala da su zemlje sa sređenim sustavima znanstvenoistraživačkog rada pokazale znatno bolju održivost u krizi i prije su pokrenuti procesi oporavka.

Kompanijska galerija (34)
• Petar Dolić: Razlozi za plovidbu
• ** Grupa VIL*e

Zaposlenici osobno (35)
Darko Galičić



  Na vrh stranice