Glavna skupština dioničara Ericssona Nikole Tesle  
Poslovna 2006. – uspješna, stabilna godina s tendencijom umjerenog rasta
Ocjena poslovne 2006. godine

Gordana Kovačević, predsjednica ETK, obraćajući se prisutnima ocijenila je da poslovnu godinu 2006. u kompaniji karakterizira poslovanje u okvirima planiranih kretanja, uspješnost i stabilnost s tendencijom umjerenog rasta.

 

U 2006. godini nastavljeno je stabilno poslovanje usprkos konkurenciji i zahtjevnim kupcima te pritisku na cijene, a ostvarena je uspješna realizacija na domaćem i izvoznim tržištima. Uspješni poslovni rezultati kompanije uglavnom se temelje na strateški važnim ugovorima za pozicioniranje Ericssona Nikole Tesle u godinama koje dolaze kroz snaženje odnosa s postojećim i stvaranje novih poslovnih partnerstava, proširenje baze kupaca, te kroz nove odgovornosti od korporacije.

 

Uz već dokazanu poziciju snažnog razvojno-istraživačkog i ekspertnog centra u globalnom Ericssonu, kompanija se tijekom 2006. repozicionirala prema sistemskoj integraciji, s posebnim naglaskom na e-zdravstvo, multimedijska rješenja i ponudu novih proizvoda i usluga kao i preuzimanje vodeće uloge u području e-sustava.

 

Nastavak tradicionalno uspješnog poslovanja kompanije moguć je zahvaljujući znanju, profesionalnosti i naporu zaposlenika ETK, njihovoj inovativnosti i kreativnosti, globalnim referencama u suvremenim tehnologijama, načinu upravljanja poslovnim procesima, stalnom fokusu na kvalitetu, poslovnu izvrsnost i troškovnu učinkovitost, spremnosti na promjene te primjeni svjetskih standarda u poslovanju, naglasila je Gordana Kovačević.

Glavni naglasci poslovanja u 2006. godini

U usporedbi s prethodnom godinom, blagi porast volumena poslovanja u novčanom smislu bilo je moguće ostvariti porastom stvarnog volumena prodanih proizvoda i usluga od čak 20% pa stoga postignute rezultate smatramo vrlo uspješnim, rekla je predsjednica kompanije. Kompanija je uspjela napraviti važan zaokret u poslovanju te povećati udio usluga (i mobilne i fiksne telefonije) u ukupnoj prodaji s 42% na 48%. To znači da se danas gotovo polovina novčanih prihoda od prodaje ostvaruje prodajom različitih vrsta usluga.

 

Predsjednica ETK analizirala je zatim i poslovnu situaciju na glavnim kompanijskim tržištima i njihov udio u ukupnoj prodaji. Nadalje je detaljnije govorila o rezultatima, uspješnoj suradnji s postojećim i novim poslovnim partnerima, najznačajnijim ugovorima na području fiksne i mobilne telefonije te poslovnih sustava na glavnim tržištima ETK – Hrvatskoj, izvoznim tržištima te Ericssonovu internom tržištu.

 

Kompanija je sa svojim postojećim i novim kupcima na svim tržištima ugovarala isporuku opreme, cjelovitih rješenja i usluga za najsuvremenije sustave na području fiksne i mobilne telefonije te poslovne sustave za velike korisnike. Izvoz usluga na Ericssonovo interno tržište bilježi trend rasta veći od 20 posto u odnosu na godinu prije što bjelodano govori o kontinuiranom proširenju regionalnih i globalnih odgovornosti ETK unutar korporacije.

Strategija, izgledi i postignuća u poslovnoj 2007.

Govoreći o poslovnoj 2007. kao i strateškom određenju Ericssona Nikole Tesle u naredne tri godine, Gordana Kovačević je obrazložila dioničarima da su strateška područja na koja će se kompanija usredotočiti u ovoj i idućim godinama: poboljšanje percepcije i proširenje obujma poslovanja za multimedijska rješenja, poslovne sustave i sistemsku integraciju; izgradnja jake pozicije u širokopojasnim i IP tehnologijama; proširenje odgovornosti u razvojno-istraživačkom području IP tehnologija; jačanje pozicije u segmentu usluga te dodatno unaprjeđenje poslovne izvrsnosti kako bi se povećala konkurentnost ETK. Pri tome je nužno da se unutar kolektiva koji ukupno ima 1386 zaposlenih, među kojima je 87 % visokoobrazovanih, i nadalje razvija proaktivni inovativni pristup i poduzetnička kultura, kontinuirano razvijaju kompetencije uz razmjenu znanja i resursa te potiče uvođenje novih tehnologija i modela poslovanja.

 

Da će i tekuća godina u poslovnom smislu biti dobra govore i postignuti rezultati poslovanja već u prvom tromjesečju 2007. Karakterizira ih čitav niz novih ugovora na domaćem tržištu s Vipnetom, T-HT-om, Tele2 i u na području poslovnih sustava. Na izvoznim tržištima potpisani su novi značajni ugovori s T-Mobile Crna Gora, JV MDC Velcomom iz Bjelorusije, Megafonom, mobilnim operatorom iz Rusije te niz vrijednih ugovora s kupcima u Zajednici Neovisnih Država te Bosni i Hercegovini. Vrlo dobri rezultati u prvim mjesecima 2007. kompanija je postigla i na internom Ericssonovu tržištu. Globalni centar za isporuku usluga dobio je mandat za upravljanje projektima za južni ogranak regije Europa, Srednji istok i Afrika, Institut za telekomunikacije dobio je dodatne odgovornosti vezane uz integracijsko-verifikacijske usluge, a pojačan je i angažman stručnjaka Centra za cjelovita komunikacijska rješenja i usluge na realizaciji različitih projekata u više Ericssonovih tržišnih jedinica, rekla je Gordana Kovačević.

Financijski rezultati poslovne 2006. i prvog tromjesečja 2007. godine

Oscar Wallstén, novi direktor Financija, uz detaljnije financijske rezultate i glavne naglaske iz bilance govorio je o upravljanju imovinom, upravljanju novcem i novčanim tokom, dividendi za 2006., vlasničkoj strukturi ETK, kretanju cijene dionica i financijskim ciljevima.

 

Obrazložio je i kompleksnu situaciju na globalnom tržištu telekomunikacija, naglasivši da svake godine treba realizirati sve veći obujam poslova da bi se mogao postići jednak financijski učinak. Također je konstatirao da je unatoč zahtjevnim tržišnim okolnostima u kojima radi, kompanija postigla uspješne poslovne rezultate o čemu svjedoči i povjerenje investitora, a oslikava se i u vrijednosti dionice Ericssona Nikole Tesle koja je na kraju 2006. zabilježila porast od 30 posto u odnosu na godinu prije.

 

Oscar Wallstén je također istaknuo da poslovanje kompanije u prvom tromjesečju 2007. godine karakterizira rast poslovanja i stabilnost. Porast volumena poslovanja u Hrvatskoj i na internom Ericssonovu tržištu kao i visoka razina knjiženih narudžbi na izvoznim tržištima predstavljaju solidnu osnovu za ostvarivanje planirane neto prodaje u 2007., konstatirao je direktor Financija.

Druge važne odluke Glavne skupštine

Među ostalim odlukama većinom glasova na Glavnoj skupštini dioničara donesene je i odluka o isplati dividende od 320 kuna po dionici svim dioničarima Društva koji su 24. svibnja 2007. imali na računu Središnje depozitarne agencije upisane dionice. Dividenda će se isplatiti najkasnije do 29. kolovoza 2007.

 

Pri tome redovna dividenda iznosi 20 kuna, sukladno kompanijskoj politici vezano uz isplate dividende, a 300 kuna će se isplatiti na ime izvanredne jednokratne isplate dioničarima. Zahvaljujući izvrsnim poslovnim rezultatima tijekom proteklih godina, te snažnim tehnološkim i tržišnim referencama, isplata predložene dividende neće utjecati na sposobnost kompanije da ostvari svoje poslovne planove.

 

Također je odlučeno da se, imajući u vidu poslovne rezultate Društva u proteklom razdoblju te radi sudjelovanja u dobiti, odobri Upravi Društva da radnicima Društva podijeli do 15 000 vlastitih dionica Društva.

 

Donesena je također i odluka da se dobitak za 2006. u iznosu 233.772.789,73 kune rasporedi u rezerve za vlastite dionice (70.000.000,00 kuna) i u zadržanu dobit (163.772.789,73 kune).

 

Za članove Nadzornog odbora ponovno su izabrani prof.dr. Ignac Lovrek, redovni sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i Darko Marinac, predsjednik Uprave Podravke, a za revizora Društva za 2007. godinu ponovno je imenovan KPMG Croatia d.o.o. za reviziju, Zagreb.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle