Novosti


Ericsson Mobility Report: 5G do jedne milijarde pretplatnika ove godine, a 4,4 milijarde 2027.

  Kategorije: Trendovi

  • Globalni podatkovni promet putem mobilnih mreža udvostručio se u posljednje dvije godine
  • Fiksni bežični pristup (Fixed Wireless Access - FWA) iznosi 20 posto ukupnog podatkovnog prometa putem mobilnih mreža u 2022.
  • Očekuje se da će 60 posto globalnog podatkovnog prometa putem mobilnih mreža biti preko 5G mreža do 2027. godine

Predviđa se da će Sjeverna Amerika predvoditi svijet u penetraciji 5G pretplata u sljedećih pet godina, a očekuje se da će 2027. godine 90 posto pretplata u toj regiji biti 5G. Riječ je o predviđanju u najnovijem izdanju Ericsson Mobility Reporta, izvještaja u kojem se također predviđa da će broj 5G pretplata globalno prijeći jednu milijardu do kraja 2022.

Vremenski okvir za 2027. također uključuje predviđanja da će 5G činiti: 82 posto pretplata u zapadnoj Europi; 80 posto u regiji Vijeća za suradnju u Zaljevu te 74 posto u sjeveroistočnoj Aziji.

U Indiji, gdje implementacija 5G tek treba početi, očekuje se da će 5G činiti gotovo 40 posto svih pretplata do 2027. Globalno se predviđa da će 5G činiti gotovo polovicu svih pretplata do 2027., što će premašiti 4,4 milijarde pretplata.

Najnoviji Ericsson Mobility Report – dvadeset drugo izdanje Ericssonovih uvida i prognoza o mrežnom prometu – također otkriva da se globalni podatkovni promet putem mobilnih mreža udvostručio u posljednje dvije godine.

Ovaj rast prometa potaknut je povećanom upotrebom pametnih telefona i mobilnog širokopojasnog pristupa, kao i digitalizacijom društva i industrije. Nedavne statistike i prognoze naglašavaju snažnu potražnju za podatkovnim povezivanjem i digitalnim uslugama i očekuje se da će nastavak ovog trenda unatoč globalnoj pandemiji Covid-19 i geopolitičkim neizvjesnostima. Svake godine nekoliko stotina milijuna ljudi postaju novi pretplatnici mobilnog širokopojasnog pristupa.

Izvještaj također potvrđuje da se 5G širi brže od svih prethodnih generacija mobilnih tehnologija. Otprilike četvrtina svjetske populacije trenutačno je pokrivena s 5G. Samo u prvom tromjesečju 2022. broj 5G pretplata povećao se za oko 70 milijuna. Prema izvješću, do 2027. godine oko tri četvrtine svjetske populacije moći će pristupiti 5G.

Izvještaj također naglašava sve važniju ulogu fiksnog bežičnog pristupa (FWA) u pružanju širokopojasnih usluga. Ericsson predviđa da će broj FWA konekcija premašiti 100 milijuna u 2022. te se više nego udvostručiti do 2027. godine i doseći gotovo 230 milijuna.

Što se tiče Interneta stvari (IoT), navodi se da je 2021. širokopojasni IoT (4G/5G) pretekao 2G i 3G kao tehnologija koja povezuje najveći broj svih mobilnih IoT povezanih uređaja, što čini 44 posto svih veza.

Masivne IoT tehnologije (NB-IoT, Cat-M) porasle su za gotovo 80 posto tijekom 2021., dosegnuvši blizu 330 milijuna veza. Očekuje se da će 2023. godine broj IoT uređaja povezanih ovim tehnologijama prestići one povezane s 2G/3G.

Najnovije Ericssonovo izvješće o mobilnosti također sadrži četiri detaljna članka:

  • Oslobađanje snage IoT povezivanja
  • Evolucija MTN-ove platforme za povezivanje
  • Omogućavanje zahtjevnih slučajeva korištenja uz CSP rubno računanje
  • Osiguravanje 5G mreža u okruženju sve većih prijetnji

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice